Så blev Oprah Winfrey mäktigast inom media
24 Feb 2016 kl: 00:00

Så blev Oprah Winfrey mäktigast inom media

1954: Orpah blir Oprah

Den 29 januari 1954 föds Oprah Gail Winfrey i staden Kosciusko, Mississippi. Egentligen ska Oprah heta Orpah efter en biblisk figur från Ruts bok, men ingen vet egentligen hur det uttalas, så Oprah blir det namn som fastnar. Hennes mamma Vernita är 19 år, ensamstående och arbetar som hembiträde.

Läs mer: 8 vanor du hittar hos inflytelserika personer.

1960: Sträng uppfostran

Vernita och Oprah flyttar in hos mormor Hattie Mae och lever i extrem fattigdom. Till exempel får Oprah ibland bära klänningar gjorda av potatissäckar. Som en följd av Hattie Maes stränga uppfostran lär sig Oprah dock att läsa innan hon fyller tre och får namnet “The Preacher” i kyrkan eftersom hon kan recitera bibliska texter utantill.

1963: Övergrepp av närstående

När Oprah är nio år gammal utsätts hon av övergrepp av bland annat sin kusin, farbror och en annan nära familjevän. Hennes familj förnekar dock än i dag att det skulle ha skett. Oprah har berättat att övergreppen och den svåra uppväxten är den viktigaste orsaken till att hon valde att själv aldrig skaffa barn.

1971: Akademiska framgångar

Oprah är en exemplarisk student och vinner bland annat en tävling i muntlig framställning som ger henne ett stipendium till Tennessee State University. I samma veva vinner hon skönhetstävlingen Miss Black Tennessee och börjar deltidsarbeta på den lokala radiostationen WVOL, vilket blir startskottet på hennes journalistkarriär.

Läs mer: 12 saker framgångsrika gör rätt.

1985: Oscarsnominering

1985 landar hon rollen som den luttrade hemmafrun Sofia i Steven Spielbergs Purpurfärgen, och nomineras till en Oscar för bästa kvinnliga biroll. Många år senare, 2005, blir filmen – som baseras på den Pulitzerbelönade boken av Alice Walker – även en musikal som Oprah medproducerar.

1986: Premiär för succéshowen

1984 tar Oprah över pratshowen AM Chicago och tv-programmet går från att ligga sist i mätningarna till att nå förstaplatsen över de mest sedda pratshowerna i hela Chicago. Framgångarna skapar en buzz som gör att hon till slut får en egen show, The Oprah Winfrey show, som får premiär 8 september 1986

1993: Tidernas mest sedda intervju


(Usel kvalitet av copyright-skäl)

I kölvattnet av pedofilangklagelser låter den extremt private Michael Jackson sig intervjuas av Oprah. Det är hans första intervju på över 14 år och programmet blir det fjärde mest sedda någonsin i amerikansk tv-historia, med en publik på 36,5 miljoner människor.

Fördjupning: Så utvecklas din karriär av utmaningar.

2011: Rekordstort inflytande

För tionde gången placerar sig Oprah på Time Magazines lista över världens 100 mest inflytelserika personer, vilket ingen annan har lyckats med tidigare. Hon närvarar dessutom i vanlig ordning på Forbes Magazines lista över världens rikaste personer, och i dag uppgår hennes förmögenhet till 3,2 miljarder dollar.

2016: Filantropisk medieikon

I dag lever Oprah tillsammans med sin livspartner sedan 29 år, Stedman Graham, på palatsliknande ”Promised Land” i Kalifornien. Hon driver produktionsbolaget Harpo Productions som bland annat äger tv-kanalen The Oprah Winfrey Network, med program som Oprah’s Master Class och Oprah Prime. Utöver detta har hon många filantropiska åtaganden och har testamenterat en miljard dollar till välgörande ändamål när hon går bort.

2017: Självbiografi släpps

Nästa år utkommer Oprah Winfreys självbiografi The Life You Want – späckad med nya avslöjanden och “rådgivande inspiration” – och New York Times har redan förutspått att det kommer att bli 2017 års största bestseller, vilket få nog vågar ifrågasätta.