Så blev han en av världens rikaste personer
20 Dec 2017 kl: 00:00

Så blev han en av världens rikaste personer

1950

Inte helt problemfri skolgång

Den 18 juli 1950 föds Richard Branson i Blackheath, London. Han har en svår tid i skolan och problem med dyslexi, men stöttas hemifrån av en kärleksfull familj. Hans rektor i high school förutspådde att han antingen skulle bli miljonär eller hamna bakom galler.

1970

Virgin Group föds

Branson startar som 20-åring en skivaffär som snart leder till bildandet av Virgin Records. Han var frustrerad över all bra musik som ansågs vara för kontroversiell och som ingen därför ville ge ut. Hans otroliga känsla för vilka band som var både kontroversiella och kommersiella gjorde Virgin Records mycket framgångsrika – de har signat och haft band som The Rolling Stones, Sex Pistols och UB40 under sina vingar.

1984

Flygbolag föds efter utebliven dejt

Virgin Atlantic Airways lanseras 1984 som en följd av att Branson blivit sur på ett inställt flyg när han skulle åka och träffa en ”flört”. Han hyr då ett eget plan och säljer biljetter till de som skulle ha åkt med det inställda planet. Dagen efter ringer han upp Boeing och frågar om de har några begagnade plan till försäljning – och på den vägen är det.

1990

Virgin Group bryter nya marker

Han tvingas sälja Virgin Records för att rädda sina andra företag. Men försäljningen leder till en enorm satsning på nya lanseringar av företag och Branson breddar sitt spektrum till ett tiotal branscher inom allt ifrån smink till bilar och rymdresor, allt under namnet Virgin.

1991

En äventyrare i världsklass

Branson har verkligen gjort sig känd som en äventyrare av rang med allt ifrån världsrekordförsök att åka jorden runt med luftballong, till satta världsrekord i bland annat kitesurf över kanalen mellan Dover och Calais. 1991 korsar han tillsammans med svenska Per Lindstrand Stilla havvet, och senare även Atlanten, i en luftballong.

2000

Sir Richard Branson

I slutet av 1999 tillkännager Englands drottning Elizabeth II att Branson ska bli adlad för ”services to entrepreneurship” och i mars 2000 adlas han av Prins Charles på Buckingham Palace och blir därmed Sir Richard Branson. Goals!

2004

Vidare ut i universum

Virgin Galactic lanseras 2004 – med siktet inställt på rymdturism. Idén blir fort populär och många vill åka med Branson till rymden.

2013

Lovar bort halva sin förmögenhet

Richard Branson verkar ha ett stort hjärta och ägnar sig mycket åt välgörenhet av olika slag. 2013 ansluter han sig bland annat till The Giving Plegde, ett initiativ av Bill Gates och Warren Buffet där miljardärer världen över lovar att skänka bort majoriteten av sin förmögenhet till välgörande ändamål.

2017

Polare med Obama

Stormen Irma red han ut i vinkällaren på sin privata ö Necker Island i Karibien, där även besök från kändisar som bland annat paret Obama hör till vanligheterna. Nu ska han släppa sin nästa bok ”Finding my virginity” och som tidigare böcker av Branson förväntas även denna bli en bästsäljare.

2018

En rymdbiljett, tack!

Branson har länge haft siktet inställt på rymden och hoppas, trots många tidigare förseningar, på att vara ute i rymden under 2018. Har du 250 000 dollar över kan du joina de 500 personer som redan köpt biljett till de kommande rymdresorna.