27 Okt 2008 kl: 00:00

Så beskriver du svaga sidor

– Man får vara lite smart. Den här frågan gäller det att vända till sin fördel, säger karriärcoach Charlotte Hågård. Du kan till exempel säga: ”Jag ser här att ert företag arbetar mycket inom hälsosektorn, och det har jag aldrig gjort. Men å andra sidan har jag mycket erfarenhet från den här och den här sektorn, och där tror jag att vi kan komplettera varandra.”

Viktigast är att man tänker på att frågan gäller jobbet. Ingen är intresserad av om du har ett dåligt morgonhumör eller om du har kort stubin. Relatera det sökta jobbet till dig själv: Vilka är dina fördelar och vilka är dina nackdelar?

– Var ärlig och uppriktig, råder Magnus Johansson på Öhrlings PricewaterhouseCoopers. Den här frågan handlar inte bara om dina svaga sidor, utan också om hur du ser på dig själv och vad du har för självinsikt.

– Var ärlig, råder också Kristina Hägg-Blecher på Ericsson. Uppgiften om dina svara sidor kommer ändå att komma fram till företaget vid referenstagningen.

– Att berätta om sidor man vill utveckla är naturligt, säger hon.

Alltså: I stället för att säga ”Jag kan ingenting om hälsosektorn”, säg ”Jag har i och för sig ingen primär kunskap om hälsosektorn, men jag ser verkligen fram emot att lära mig mer”. Du är inget färdigt paket – du är en utvecklingsbar människa!