Så bemöter du mardrömsrekryterarna
28 Mar 2014 kl: 00:00

Så bemöter du mardrömsrekryterarna

De flesta har varit med om det någon gång. Du sitter på jobbintervjun och allt känns fel, fel, fel. Personen mitt emot dig testar sin senaste härskarteknik, pratar i mobilen samtidigt, verkar inte veta vad den ska fråga om eller pratar bara om sig själv. Vilken typ du än stöter på vet vi hur du kan ta dig helskinnad ur situationen.

 

Här kommer några exempel på mardrömsrekryterare – och på hur du hanterar dem.

 

 

Förhörsledaren

Glöm kallpratet, här är det rakt på sak som gäller. Bekämpa impulsen att göra givakt och stålsätt dig, för här kommer frågorna flygande likt ett kulspruteregn – gärna med lite lätt anklagande ton. Du får känslan av att bli överkörd och att aldrig riktigt få tala till punkt vilket kan göra dig onödigt osäker och få dig att verka oföretagsam.

 

Gör så här: Andas. Behåll lugnet. Låt dig inte stressas av salvan med frågor som hetsar upp blodtrycket, utan ta din tid och svara så lugnt och behärskat som du kan. Se till att väva in konstpauser så det blir åtminstone några stunder för återhämtning och försök håll ögonkontakt med intervjuaren så du ser att hen verkligen lyssnar. Försök ställa någon motfråga för att bryta mönstret.

 

 

Snackaren

Det här med att ge och ta är ingenting för denna pratsjuke intervjuare. Även om det är en fördel för dig att rekryteraren informerar om din eventuella framtida arbetsgivare behöver du kanske inte veta vem som åker på semester med vem eller vilken toalett som alltid är sämst städad.

 

 

Gör så här: Att avbryta någon som lärt sig prata samtidigt som den andas är inte bara svårt, det kan vara omöjligt. Försök istället att styra in diskussionen åt rätt håll när chansen uppenbarar sig och led in samtalet på det som gör att du är där – tjänsten i fråga. Ta reda på allt du kan – utan att få veta alldeles för mycket – så kan du använda det när du förklarar varför du är perfekt för jobbet.

 

Latmasken/Stressaren

Här har vi en rekryterare som ögnar igenom första raden av ditt cv på väg in till intervjun. Alla frågor du får kommer därför hänvisas till informationen du redan skickat, som ”Var jobbar du just nu?” eller ”Var har du pluggat?”.

 

Så här gör du: Här har du verkligen chansen att sälja in dig själv. Lyft fram dina bästa meriter och förklara kortfattat varför du vill ha jobbet och dessutom är perfekt för det. Den här personen är inte ute efter några långa utsvävningar, så se till att göra ett effektivt och bestående intryck.

 

 

Multitaskaren/Härskaren

Det är inte bara en jobbintervju du hamnat på, det är också en föreställning där du får bevittna hur intervjuaren mailar, svarar på samtal, sms:ar och kollar på youtube-klipp under tiden ni pratar. Du kan så att säga känna dig lite lätt förbisedd.

 

Gör så här: Om det handlar om en person som faktiskt måste ta hand om samtal och annat får du försöka svälja känslan av osynlighet och avvakta tills ni är tillbaka på rätt spår igen. Träna på ditt tålamod. Om det däremot är någon som försöker demonstrera sina senaste kunskaper inom härskarteknik, säg att det verkar vara bättre att ses vid ett senare tillfälle och fråga när det kan passa. Det visar att du inte är beredd att bli överkörd – något som alla arbetsgivare borde uppskatta. Dessutom får du chansen att tänka över om du verkligen vill ha tjänsten. Är detta en person du vill ha att göra med dagligen?

 

 

Snokaren

Här finns ingen gräns för vilka frågor du kan råka ut för. Ditt sexliv, dina framtidsplaner gällande barn, din gudstro, dina tidigare förhållanden … Ingenting är för privat för den här nyfikne och högst opassande rekryteraren. Inte nog med att frågorna går över gränsen, de är dessutom olagliga.

 

 

Gör så här: Försök styra in intervjun på rätt spår. Den första olämpliga frågan kan du ta som ett skämt och helt enkelt inte svara på utan bemöta med ”Haha, ja det var ju också en fråga. Du kanske vill veta varför jag vill ha den här tjänsten?” Om personen inte fattar att den är ute på olagligt och väldigt djupt vatten, se det som en varningssignal. Uppenbarligen har den här arbetsgivaren inte koll på grundläggande regler vid en anställning.