Så behåller du skärpan med smart mat
5 Sep 2012 kl: 00:00

Så behåller du skärpan med smart mat

Du har hört det förut, men vikten av att äta regelbundet kan inte understrykas nog. Hanna Olvenmark, en av dietisterna som driver matvett.se, en sajt om mat och hälsa som vill fungera som en motpol till alla extrema kostråd, förklarar:

– En bra ordning är att börja dagen med en frukost, ta lunch mitt på dagen och en middag på kvällen. Och två till tre mellanmål. Det är jätteviktigt att ha ett jämnt blodsocker..

Att känna hunger redan en och en halv timme efter att man har ätit innebär att man antingen har ätit för lite eller att man har komponerat maten på fel sätt.

– Börja med att försöka få till måltidsplaneringen istället för att börja mixtra för mycket med innehållet, som visserligen också kan behöva sesöver.

Att till exempel helt hoppa över kolhydraterna kan visa sig drastiskt för orken och för omgivningen. Enbart hjärnan behöver cirka 100 gram kolhydrater om dagen för att fungera som den ska.

– Man kan bli grinig trött och tappa fokus och koncentration utan. Kanske till och med svimfärdig. Det är ju en stor kolhydrathets som råder just nu, men jag tycker att den debatten har blivit för fokuserad på kolhydrater som helhet snarare än vilka kolhydrater vi pratar om. Det är skillnad på snabba kolhydrater i godis och långsamma kolhydrate som fullkornsprodukter, grovt bröd, baljväxter, grönsaker. De bidrar med mycket näring och ger långsamt blodsockersvar.

Om det är stressigt är ett annat råd att ändå prioritera ändå fysisk aktivitet i den mån det går, eftersom det också påverkar blodsockret.

– Fysisk aktivitet ger bättre blodsockerkontroll, gör att du sover bättre och på så sätt kan det öka din koncentration. Är det tajt om tid kan en halvtimmes promenad göra dig mer avstressad, och att ta pauser är också viktigt för att kunna hålla fokus.

r hittar du recept för en dag med bra näringsinnehåll – som dessutom bara kostar 50 kronor.

Fler balanserade recept från Matvett.se:

Fylld kycklingfilé med keso

Vegetarisk lasagne

Thailändsk kycklinggryta

FAKTA NÄRING:

Frukt och grönsaker: innehåller vitaminer, mineraler och fibrer. Protein: Protein är nödvändigt för cellernas uppbyggnad, för bildandet av hormoner, enzymer och delar av immunförsvaret.

Kolhydrater: Det gemensamma namnet för stärkelse, kostfiber och olika sockerarter. Kolhydrater är vår viktigaste energikälla. Satsa på långsamma kolhydrater.

Fett: Ger kroppen energi. Överskott av energi lagras i fettväven som fungerar värmeisolerande och ger skydd åt inre organ.Fett behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler och tillverka hormoner och hormonliknande ämnen. Fett behövs också för att kroppen ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Satsa på omättade och fleromättade fettsyror som finns i oljor, avokado, fet fisk, nötter med mera.

Fakta: Matvett.se