Så behåller du lugnet när du är sjukt nervös
16 Dec 2014 kl: 00:00

Så behåller du lugnet när du är sjukt nervös

Du kan vara hur förberedd som helst, det gör dig inte immun mot adrenalinet som slår igång. Hårdhänta fjärilar i magen drabbar oss alla. Här är checklistan att hålla hårt i när nerverna är på väg att gå bärsärk.

Andas

När du är nervös störs din normala andning. Den blir ytlig och ojämn, så det är knappast konstigt att du känner dig yr när du snudd på hyperventilerar. Ta några djupa genom näsan och låt dem landa långt ner i magen innan du sedan blåser ut genom näsan. Att andas djupt med hjälp av diafragman gör att du blir mer avslappnad och ger dig dessutom bättre magstöd och en mer bärande röst när du ska tala.

Blåneka

En av de värsta sakerna du kan göra är att erkänna för andra att du är nervös. Det gör att fokus kommer att koncentreras extra mycket på dig och alla dina kroppsliga nervositetssymtom.

Prata långsamt

När nervositeten slår till talar vi gärna lite för fort så fokusera på att prata långsamt. Även om du själv kommer att uppleva att det går för långsamt så kommer publiken med största sannolikhet tycka att det är precis lagom.

Släpp på spänningarna

Försök att få din stackars överspända kropp att slappna av. Se till att sätta dig hyfsat rak i ryggen – men ändå bekvämt. Se till att dina fötter och händer vilar lugnt, sitt inte och klicka med en penna eller studsa med knäna. Och glöm för allt i världen inte ansiktet. Att se ut som att du är på väg att bli uppäten av en björn ger vare sig dig själv eller publiken ett lugnt och stabilt intryck.

Behåll ögonkontakten

När du låter blicken flacka frenetiskt är det i princip det samma som att ställa dig på en stol och skrika ”JAG ÄR NERVÖS!” Försök istället att behålla ögonkontakt med åhörarna – utan att för den skull stirra ut folk i ren panik. Det är förstås också helt okej att titta bort ibland för att samla tankarna.

Ställ frågor

Om du känner att du är så nervös att du tappar tråden – prova att istället ställa en fråga. Då skiftas fokus till någon annan än dig och du hinner köpa tid till att lugna ned dig tillräckligt för att plocka upp den igen.

Var dig själv

Påminn dig själv om att du duger som du är och försök att gå in i situationer med inställningen att du kan göra misstag – och att det faktiskt är okej. Smäll inte på ett fejkat flin eller tillkämpat skämt, utan låt bara konversationer flöda som den vill. Kort sagt: var dig själv.

Fejka dig till framgång

Fortfarande svårt att hålla nerverna i styr? Enligt forskaren Alison Wood Brooks vid Harvard Business School bör du prova att istället för att säga att du är nervös, säga att du är peppad. I en försöksgrupp observerade hon att ”fake it ‘til you make it”-strategin hade väldigt god effekt. Hon menar att genom att kanalisera nervositet till känslan av att vara exalterad skiftar vårt fokus till det positiva istället för att snöa in på allt som kan gå fel. Helt klart värt ett försök, eller hur?