Så arbetar arbetsgivare med kreativa lösningar för att motivera medarbetarna
3 Apr 2020 kl: 00:00

Så arbetar arbetsgivare med kreativa lösningar för att motivera medarbetarna

I mångt och mycket handlar det om att erbjuda möjligheter att ta hand om våra grundläggande behov som gemenskap, kost, vila, träning och att känna meningsfullhet men även om behovet av att fortsätta kunna göra ett bra jobb. Nedan följer några exempel som kan verka till synes enkla, men de förmedlar också att ledningen månar om de anställda och att det är möjligt att skapa en meningsfull vardag även under den pågående krisen:

 • Det amerikanska medieföretaget Incubeta har infört ett fem minuters (frivilligt) dansparty via Google Hangouts varje eftermiddag för att hålla humöret och energin uppe hos medarbetarna. För detta har man tagit fram en särskild spellista via Spotify. 
 • Den brittiska digitala mediaförmedlaren Huge har gjort om sin veckovisa Pilatestränging till ett virtuellt träningspass varje torsdag där de som vill deltar hemifrån. För att upprätthålla en känsla av närhet och gemenskap uppmuntrar man också medaretarna att dela med sig av selfies och bilder från där de bor i den gemensamma Slack-kanalen. 
 • Svenska finansföretaget Redeye genomför sin måndagslunch med personalen via verktyget Zoom, där vissa är på plats på företaget och där övriga deltar på distans. En chatfunktion skapar interaktivitet för dem som deltar på distans. 
 • Google skickar högsta ledningen regelbundna mejl till personalen med uppmuntran och senaste nytt. Man berättar om vad som sker i organisationen och lyfter fram hur viktigt medarbetarnas arbete är nu under den pågående krisen till följd av det stora informationsbehov som finns. 
 • Mjukvaruföretaget VideoAmp har beställt och skickat träningsutrustning hem till sina medarbetare för att kunna underlätta hemmaträning för att lättare kunna ta hand om den egna hälsan. 
 • Datakonsultföretaget Redbud Media uppmuntrar social interaktion mellan sina anställda med hjälp av videospel med multiplayer-funktion. Varje dag direkt efter lunch erbjuds gemensamt spelande i ett onlinespel som personalen själva väljer. 
 • På det holländska konsultföretaget Digital Decisions anordnar vd:n Ruben Schreurs varje dag en lunchtävling där någon medarbetare varje dag vinner en valfri lunch som levereras direkt hem.


Generella tips till personal som jobbar hemifrån

BBC Science Focus Magazine har bett psykologer ge sina bästa tips till medarbetare som jobbar hemifrån:

 1. Klä dig som om du hade åkt till jobbet.
 2. Skapa en tydlig struktur för din dag. Kom igång, ta dina pauser och avsluta din dag på dina normala tider. 
 3. Ta hand om din mentala hälsa, gör saker som får dig att må bra som att träna, läsa, prata med vänner, lyssna på musik, dansa.
 4. Sitt nära ett fönster för att minska känslan av isolering.
 5. Boka regelbundna video-/telefonmöten med kollegor, kunder, din chef. Ta hjälp av verktyg som Slack, Zoom, Skype osv.
 6. Prioritera dina basbehov som sömn, mat, träning och social gemenskap.
 7. Passa på att lära dig något nytt.