Så är du med och skapar framtiden – i dag
13 Jun 2013 kl: 00:00

Så är du med och skapar framtiden – i dag

Mellan en lägenhetsvisning och en Gnagetmach får vi fatt i Adam Bylander. 22-åringen från Anderstorp är en av de första energiekonomerna att äntra den svenska arbetsmarknaden. Som controller på DS Smith Packaging i Värnamo (tidigare ägt av SCA-koncernen) ska Adam Bylander bistå med att styra industrin mot en mer hållbar utveckling.

– Andra året på utbildningen gjorde vi en mätning, där jag fick stå till svars för min livsstil. Vi matade in alla parametrar, hur mycket kött jag åt, hur mycket kläder jag köpte, hur jag reste. Resultatet blev att om alla skulle leva som jag så skulle det gå åt tre och ett halvt jordklot på en livstid. Att det är ohållbart förstår vem som helst.

Men den insikten har inte alltid varit självklar för David Bylander, som innan han pluggade inte ens källsorterade.

– Och så slängde jag massor av mat, det är nästan det värsta du kan göra. I dag åker jag mindre bil, skänker bort kläder, och någon mat hamnar aldrig i soporna. Bara där har jag sparat ett halvt jordklot.

Adam menar att lösningen är att vi alla börjar tänka långsiktigt:

– Det är lätt för politiker att säga att miljön är viktig, så länge det inte kostar något. Därför måste vi som individer leva som vi lär för att få makthavare att tänka om. Fossila bränslen är snabba pengar, men på sikt skulle det bli mer lönsamt att gå över till biogas, produktionen skulle skapa nya arbetstillfällen och företags skulle etableras. I ett längre samhällsekonomiskt perspektiv skulle vi vinna på det.