Så är det egentligen att jobba: Forskningsingenjören i Kiruna
10 Feb 2011 kl: 00:00

Så är det egentligen att jobba: Forskningsingenjören i Kiruna

Att arbeta på LKAB i Kiruna innebär en ständig anpassning. Processer utvecklas och tekniken förbättras ständigt. Och utöver det ska hela staden flytta för att LKAB ska kunna utvinna mer järnmalm.

Trivs du bra?
– Det vill jag säga. Det är ett väldigt varierande jobb vilket gör att jag har en bra verklighetsförankring. Allt vi gör här är direktkopplat till verksamheten,
ibland är jag ute på produktionen och vissa dagar sitter jag och skriver rapporter. Men det finns hela tiden ett sammanhang som jag måste ta hänsyn till. Det är en speciell stämning här och det kanske beror på att verksamheten utgår från gruvarbete. Den djupaste gruvan är nu 1 365 meter och det är riktigt djupt. Det är inte alla som får uppleva hur det är i en gruva, även om jag nu inte är där så ofta.

Var LKAB ett utstakat mål för dig?
– Det var inget jag planerat från början. Men efter tre år på universitetet gjorde jag sex veckors praktik här. På det följde exjobbet och i samband med det erbjöd de mig ett vikariat. Nu är jag fast anställd.

Vad är bäst med jobbet?

– Vad som är riktigt roligt är hitta vägen fram till lösningen. Jag får en uppgift där en process måste förbättras. Det innebär att jag måste samarbeta med produktionen och jobba fram en lösning. Plus att min chef och jag skönt nog har en bra dialog och jag har ett ganska fritt arbete.

Handen på hjärtat, jobbar du mycket övertid?
– Vi har normala dagar och vi har flextid och kärntid, då alla ska vara på plats. Vi börjar rätt tidigt men det finns alltid någon som börjar tidigare. Det händer att vi arbetar övertid om något projekt kräver det. Och kanske att det blir mer övertid i framtiden när projekten blir större och viktigare.

Hur är lönen då?
– Jämfört med vad jag tror är normalt har LKAB en bra ingångslön och den ligger runt 28 000 kronor i månaden. Vi har även en otroligt bra företagshälsovård och får gå på alla gym i Kiruna.

Hur är det att bo i Kiruna?

– Jag trivs bra i Norrland. Det är klart att klimatet är hårdare här, det är lite kallare och mörkare. Men naturen ligger så otroligt nära. Jag kan åka och fiska och vandra i fjällen. Friluftslivet blir väldigt tillgängligt.

Framtiden?

– Just nu vill jag jobba kvar här, jag har precis börjat och det är mycket som är nytt och stimulerande. Sen får jag utvärdera allt eftersom. I dag har jag ingen direkt framtidsplan. Det viktigaste för mig nu är att utvecklas och bli duktigare på mitt jobb.

Datum: 2011-02-11