Så är det att jobba som konsult
18 Mar 2009 kl: 00:00

Så är det att jobba som konsult

Många av oss gillade reklamfilmens Nisse från Manpower. Honom kunde man lita på, och skojig verkade han också. Men, i verkligheten, nog är det snäppet sämre status att arbeta för ett bemanningsföretag än för ett ”vanligt” företag?

Sara Bergström är ekonom och jobbar som uthyrd medarbetare, eller konsult, som de säger i branschen.

– Jag ser det inte alls som sämre. Tvärtom faktiskt. Jag lär mig så mycket nytt med olika datasystem och arbetssätt i olika företag. Men när jag pratar med andra tar de för givet att jag söker andra jobb samtidigt, att detta är tillfälligt och att jag hellre vill vara anställd på ett ”riktigt” företag.

Så tänkte hon själv som nyexad ekonom för två och ett halvt år sedan. Arbetsmarknaden var jättetuff och hon sökte jobb både på vanliga företag och på bemanningsföretag.

– Då tänkte jag att det var tillfälligt, för jag ville ha ett fast jobb. Fast hos Office Partner fick jag faktiskt en fast tjänst. Och på Skanska, där jag hade mitt första uppdrag, såg de mig som en fast anställd. Jag fick utbildningar, var med på olika aktiviteter och konferenser. Samma sak var det på Fortum Värme där jag hade mitt andra uppdrag.

Hon blev kvar i branschen. Efter första uppdraget bytte hon till Poolia som är mer inriktat på kvalificerade tjänster, och hon har nyligen startat sitt tredje uppdrag hos telekomföretaget 3GIS. De tidigare uppdragen som controllerassistent var årslånga. Nu arbetar hon som redovisningsekonom och har inga andra planer.

– Jag har inte riktigt bestämt mig för vad jag vill syssla med. Jag vet att jag vill jobba med redovisning, men jag vet inte i vilken sorts organisation. Som konsult får jag pröva på olika ställen innan jag bestämmer mig. Och så länge jag är ung och tycker det är kul att hoppa runt och träffa mycket folk passar det perfekt.

Många kan tänka sig att jobba i bemanningsföretag. Var femte av bemanningsbranschens 31 500 anställda är ekonomer, med eller utan högre utbildning. När fackförbundet Civilekonomerna nyligen ställde frågan till ekonomstudenter svarade fler än hälften att de kan tänka sig att jobba i bemanningsföretag.

Mer positiva än studenten i allmänhet var gruppen studenter med ursprung i andra länder. Efter en långsammare period har omsättningen inom branschen gått upp rejält det senaste året.

Eva Östling Ollén, förbundsdirektör på bransch- och arbetsgivarorganisationen Bemanningsföretagen, säger att det börjar talas om en brist på ekonomer. Hon tror på en tredubbling av bemanningsbranschen inom en rimlig framtid. I många europeiska länder är den betydligt mer utbredd än i Sverige.

Den svenska bemanningsmarknaden är dock stark på så sätt att relativt många jobb handlar om kvalificerade uppgifter för högutbildade. Också statusen för den uthyrde ekonomen stiger.
– I England ses det som en merit att ha erfarenhet från branschen. Vi är inte där riktigt än, men vi börjat få signaler om att arbetsgivarna ser det så, säger Eva Östling Ollén.

En uthyrd ekonom kan jobba med allt från assistentsysslor någon enstaka dag till att axla rollen som ekonomichef under flera år. Företagen hyr in folk för att matcha rätt kompetens till rätt tjänst från dag ett. Det kan innebära något av ett moment 22 för den nyexade som inte har mycket erfarenhet i bagaget och därför har lite längre startsträcka på en ny tjänst. Trots det är den kategorin stor hos bemanningsföretagen. Och det går snabbt att skaffa sig erfarenhet.

– Man kanske kommer in på en befattning som man är lite överkvalificerad för, säger Per Johansson, affärsutvecklingschef på Manpower Professionals, ett område inom Manpower som satsar på högre tjänster inom ekonomi, inköp, HR och också riktar sig till ingenjörer.

– Redan på nästa uppdrag kan man ta ett större ansvar. På några få år inom Manpower kan du bygga ett cv som skulle ta sju till tio år i vanliga företag.

Ungefär 400 högskoleutbildade ekonomer är anställda på Manpower. Störst är efterfrågan på redovisningsekonomer, redovisningsansvariga, controllers och controllerassistenter. Även Poolia märker störst efterfrågan på redovisningsekonomer och controllers.

Bemanningsföretaget SJR är relativt litet och nischat på ekonomi, bank och finans. Där ser man främst en ökad efterfrågan på redovisningsekonomer och ekonomichefer.

För en civilekonom är det ovanligt med väldigt korta uppdrag. Manpowers snitt ligger på fyra till sex månader hos en kund. Vår vän i reklamens värld, Nisse, höll galant ställningarna och lite till när någon av de anställda var borta av mer eller mindre oklara skäl. Men rollen håller på att förändras.

– För fem år sedan tog företagen in personal när någon anställd var sjuk eller föräldraledig. Nu ser vi mer att företagen vänder sig till vår bransch när de själva inte har tillräcklig kompetens för projekt, utvärderingar och vid inkörning av nya system, säger Per Johansson.

Carl Fredrik Rosenblad blev klar med det internationella ekonomprogrammet för fyra år sedan. Han vände sig till Manpower när företaget han jobbade på skar ner på personalen. Snart fick han ett ettårigt uppdrag på Astra Zeneca som business controller. Nästa uppdrag på Sony Ericsson följde direkt.

Det passar honom bra att jobba för Manpower eftersom han snabbt kom ut på arbetsmarknaden igen – men allt har två sidor:

– Å ena sidan står man rent allmänt utanför den interna utvecklingstrappan på kundföretaget. De har olika utbildningsprogram och fritidsaktiviteter som bara kommer de egna anställda till fördel. Å andra sidan är det snarast tvärtom med arbetskollegorna, de är väldigt måna om att inkorporera mig som medarbetare. Alla vet att jag är där temporärt, men är väldigt glada att jag är där. Jag är uppskattad, kan man säga.

Skulle problem uppstå är det till chefen på bemanningsföretaget konsulten vänder sig. Men vare sig Carl Fredrik Rosenblad eller Sara Bergström har upplevt någon konflikt med att ha en arbetsledare i vardagen och en chef på kontraktet. Att ha många nya arbetskompisar är mest trevligt.

– Alla är trevliga och många nyfikna när det kommer någon ny. Man sitter knappast och äter lunch själv. Men ibland kan det kännas som att man inte är anställd någonstans. Jag är inte anställd där jag sitter varje dag, och arbetskompisarna på Poolia träffar jag inte så ofta, säger Sara Bergström.

Carl Fredrik Rosenblad talar om en liten identitetsspricka. Om någon frågar honom var han jobbar säger han Sony Ericsson. Manpower erbjuder viss kompetensutveckling, men den huvudsakliga kompetensen och erfarenheten står Sony Ericsson för. Detta är en anledning till att om han får ett erbjudande så överväger han gärna att stanna.

– Den tanken tror jag finns hos alla uthyrda konsulter, säger han.

Företag som hyr in personal erbjuder också emellanåt konsulter att stanna permanent. Många tackar ja. Bemanningsbranschen passar inte heller alla människor.

– Alla människor vill inte jobba hos oss, och vi vill inte att alla ska jobba hos oss, säger Per Johansson på Manpower. Människor som vill ta på sig nya utmaningar och pröva nya saker passar här. Vi är inte rätt bolag för den som söker trygghet i en och samma arbetsplats och samma kollegor.

5 snabba

… med Carl Fredrik Rosenblad, business controller på Sony Ericsson och anställd hos Manpower.

KARRIÄRMÖJLIGHETER
1 2 3 4 5
”Under långtidsuppdrag hinner jag arbeta in mig. Det gör att jag hinner etablera mig och har möjlighet att visa vem jag är.”

ANSVAR
1 2 3 4 5
”Jag jobbar med den ekonomiska uppföljningen för ett enskilt affärsområde i en liten business controlavdelning. Jag får stor insikt i hur företaget fungerar och kan påverka.”

KREATIVT ARBETE

1 2 3 4 5
”Controllerfunktionen följer upp företagets resultat på olika sätt. Sedan kan en controller
sätta fingret på förbättringar som kan göras Dels hur man gör saker inom avdelningen, dels för affärsområdet.”

STRESS
1 2 3 4 5
”För mig har det inte varit någon stress att byta uppdrag eftersom jag haft långa uppdrag.
I min roll som controller är det mycket kring månadsboksluten.”

TRYGGHET

1 2 3 4 5
”Jag har en tillsvidareanställning på Manpower, så jag har en livlina. Jobbar jag inte på Sony Ericsson jobbar jag någon annanstans, och annars är jag anställd ändå.”