Så är det att bli en studentmamma
26 Maj 2013 kl: 00:00

Så är det att bli en studentmamma

”Jag visste tidigt att jag ville läsa någonting inom medicin och sökte till läkarlinjen direkt efter studenten. De har ett lottningssystem för att komma in och jag blev antagen på första försöket. Samtidigt hade jag bestämt mig för att åka ut och resa. För att få ha kvar min plats på universitetet var jag tvungen att läsa minst en termin innan uppehållet. Jag gjorde det, och i klassen träffade jag min pojkvän. Men eftersom jag redan hade planerat min resa stack jag i väg efter en termin.   När jag kom tillbaka till Sverige började jag plugga igen. Jag läste mitt fjärde år när jag blev gravid första gången. Då var jag 24 år. Jag läste klart kirurgterminen, sedan fick jag vår son Samuel och tog ett års mammaledighet.

> Du blir väldigt effektiv när du har barn, så när jag kom tillbaka till utbildningen gick det bättre än innan jag blev mamma. Jag visste att jag var tvungen att koncentrera mig så mycket som möjligt i skolan för att få tid över till familjen. Ett år senare väntade jag vårt andra barn, Yael, och tog ett uppehåll igen innan jag läste färdigt och tog examen 2012. Totalt har jag tagit tre uppehåll från utbildningen. Det har gått bra. Den tuffaste tiden var när vi hade ett barn, jag var gravid med vårt andra och ingen av oss var föräldra­ledig längre. Jag fick både hämta och lämna på dagis ­samtidigt som jag studerade, men ­å andra sidan lärde jag mig att prioritera.
Jag är glad över att jag har fått barn tidigt. Om du vet att du vill göra någonting – varför vänta? Jag har nog alltid gjort det jag har velat göra och inte brytt mig så mycket om hur andra gör och tänker. Det är inte så många i min ålder som har skaffat barn men det har inte spelat någon roll.
Dessutom finns det aldrig en perfekt tid för någonting, som att bilda familj. Om du tänker efter kommer det alltid att vara någonting som gör att det inte känns rätt just då. Att skjuta upp sina drömmar är inte bra. Livet går snabbt och den perfekta tiden kommer aldrig. Det blir nog bara svårare med åren också när alla vardagsrutiner smyger sig på med fler och fler ramar att förhålla sig till.

> Nu jobbar jag som underläkare och ska göra min AT-tjänst så småningom. Hur framtiden ser ut vet jag inte. Men jag vet att jag vill jobba mindre och få mer tid över till annat. Jag har tränat aikido i många år och vill kunna få mer tid till det. Jag vill också vara mer med barnen, och jag gillar att snickra och skulle gärna börja måla.
Det finns så mycket roligt i livet och jag vill inte ha någon dötid, den tiden kommer i alla fall så småningom, vare sig vi vill eller inte.”

FAKTA: Daniella Amanou Wiener
Ålder: 28 år.
Bor: I Stockholm.
Gör: Jobbar som underläkare. Hon har två barn och tycker inte att det finns någon anledning att skjuta upp saker man vill göra. Den perfekta tiden kommer aldrig.