Rött ljus stoppar störande kollegor
9 Maj 2018 kl: 00:00

Rött ljus stoppar störande kollegor

När du blir avbruten i en arbetsuppgift kan det ta upp till 25 minuter att återfå full koncentration, enligt forskare. Förutom inkommande mejl och pushnotiser i mobilen är kollegorna vanliga bovar i dramat. För att visa omgivningen att man inte vill bli störd är hörlurar ett vanligt knep – men vad gör man när frågvisa kollegor ändå står och viftar i ögonvrån?

På 14 kontor i tolv olika länder har medarbetarna fått testa specialutformade lampor, som lyser rött när personen är upptagen och grönt när personen är tillgänglig att prata med. ABB i Olofstöm är ett av kontoren som har deltagit i studien, som gjordes av forskare vid Zürichs universitet i Schweiz.

”Vi har fått en bättre harmoni i lokalen.”

Lamporna är kopplade till medarbetarnas datorer och lyser rött vid mycket tangenttryck och musrörelser, om ett Skype-samtal pågår eller om ett möte är inbokat i medarbetarens kalender. Det går också att ställa in lamporna, så kallade Flowlights, manuellt.

Nu har det gått två år sedan stör ej-lamporna placerades ut och enligt studien gjorde de att avbrotten i arbetet minskade med 46 procent. De som använde lampan kände dessutom att de blev mer effektiva och fick en ökad medvetenhet kring om man stör någon i sin omgivning.

– Vi har fått en bättre harmoni i lokalen och det har blivit en mycket bättre miljö runt oss, säger Mikael Ohlsson, teamledare på ABB i Olofström, till SVT.

Mikael Ohlsson påpekar dock att lampan skulle bli ännu bättre om den kunde mäta hjärn- och hjärtaktivitet:

– I dag kan den inte känna av om du sitter i en djup tanke.