Rösten som gjort en egen karriär
27 Apr 2014 kl: 00:00

Rösten som gjort en egen karriär

Om du är uppvuxen på 80-talet kommer du för­modligen ihåg där lilla trudelutten som fanns på många kassettband, följt av en röst som talade om att ”när du hör den här signalen är det dags att vända blad.” Christian Hedlund minns det hela mer än väl.
– Jag var sex år när jag började läsa på om de olika röstkaraktärerna på kassettbanden och hittade idoler och favoriter. Jag tänkte att en dag vill jag bli som dem.

Intresset för röster tog ordentlig spinn under gymnasiet när Christian tittade mycket på The Simpsons och började imitera de olika karaktärerna.
– Jag nördade ner mig ganska ordentligt. Jag imiterade alla möjliga röster, spelade in och jämförde.

Efter studenten läste Christian på Akademi Båstads ­tvååriga radiomediautbildning och därefter fick han jobb som programledare, först på Mix megapol och senare på Lugna favoriter och på Rix FM. Parallellt med radion började han även frilansa som speaker, dubbare, röst­skådespelare och röstakrobat. För närvarande kan han imitera 40 olika kända röster och dialekter.
– Jag har hela tiden tränat min röst hemma, exempelvis när jag diskar eller duschar, och jag började med en hemmastudio i klädkammaren där jag spelade in röstprover och skickade till olika produktionsbolag.

I dag har Christian slutat med radio för att fokusera på sina egna projekt fullt ut. Under namnet 1 man, 20 voices jobbar han med olika röstjobb samtidigt som han produ­cerar en egen podcast, Nördigt. Förra året började han även, tillsammans med kollegan Linda Myron, att jobba som röstmentor och föreläsare.
– Vi vill att alla ska hitta styrkan i sin röst och på så sätt få bättre självförtroende och kunna höras såväl på jobbet som privat eller under en presentation. Rösten gör väldigt mycket för hur du uppfattas som person.

Att andas rätt är viktigt för rösten. Christian berättar att många får en aha-upplevelse när de inser det. Men kanske viktigast av allt är att gilla sin röst och att vara bekväm med den. En bra metod för att öva på det är att spela in sig själv.
– Många är obekväma med att höra sin egen röst. Men det beror bara på att det är ovant, eftersom den låter annorlunda mot hur vi hör den när vi pratar. Genom att träna på detta kommer du att bli bekväm med det. Bli vän med din röst och tyck om den. Då kommer du att bli starkare och säkrare. Och folk kommer att lyssna på dig.

Läs också:Så startar du en egen podcast


Christians 3 rösttips

1. Spela in din röst. Lyssna på dig själv och bli vän med din röst.
2. Andas. Gör andningsövningar. Det gör underverk för rösten.
3. Träna. Om du är fysiskt stark får du bättre hållning och mer styrka i rösten.

Christian Hedlund

Gör: Jobbar som röstakrobat och podcastproducent.
Favoritröst: Den brittiska skådespelaren Benedict Cumberbatch. Han har ett register som jag inte kommer i närheten av och jag skulle aldrig kunna imitera honom, men han är fantastisk att lyssna på.