3 Aug 2009 kl: 00:00

Rödstrumpa – svaren du har väntat på

Du kom fyra på Framtidens kvinnliga ledare-listan i våras, hur har det påverkat dig?

Det har hänt mycket i min karriär på Volvo sedan maj då jag fick min placering. Om det beror på att jag kom på fjärde plats på listan eller inte kan jag inte svara på, men självklart har en det inneburit en hel del uppmärksamhet. Bland annat har jag intervjuats internt på Volvo där intervjun lades ut globalt på Volvos hemsida och senare även kommer att publiceras i tidningsform. Då jag har invandrarbakgrund, har jag även blivit intervjuad av radioprogram med invandrare som främsta målgrupp. Det har varit ett stort intresse gällande min bakgrund som första generationens invandrarkvinna.

Vad har du stött på för attityder/fördomar på jobbet?

Jag tror att vi alla stöter på fördomar någon gång under vårt arbetsliv, men i mitt fall inget dramatiskt och ingenting som jag inte kunnat hantera. För min del har det till största delen gått ut över min ålder då jag blev chef vid ung ålder och många undrade hur det skulle gå. Det var inte bara äldre män och kvinnor som ifrågasatte min dåvarande chefs val av att göra mig till chef, utan även jämnåriga kvinnor. Jag förstår deras oro då det är en tuff utmaning att vara ansvarig för en grupps prestation och att leverera enligt utsatta mål samtidig som medarbetare och en själv måste må bra. Erfarenhet är egentligen en grundförutsättning, men om ett företag inte lyfter upp unga personer utan erfarenhet dämpas dess konkurrenskraft på längre sikt . Jag hade mycket tur då jag alltid haft bra medarbetare som jag kan ha en öppen dialog med. Jag har också haft den bästa stöttning av mina chefer och familj.

Vad menade du med att [q]det inte funkar att köra rödstrumpegrejen[/q], det vill säga vad ska man undvika?

När man till exempel jobbar inom mansdominerad industri, kan det ibland bli tufft som ung kvinna då man sätts på prov. Likväl är det extremt viktigt att skapa en bra relation med kolleger och andra personer hos kunder och leverantörer. Till exempel förkommer det ibland en del ”mans-skämt” vilket jag inte alltid tycker är kul och som egentligen inte bör accepteras, men att försöka ändra på det tar för mycket av min energi. Jag visar min åsikt genom att ignorera dessa skämt och lägger hellre den tiden på mina uppgifter och försöker leverera istället. Att nå ömsesidig respekt är viktigt, men det kan jag inte åstadkomma genom att läxa upp mina medarbetare.

När ska man säga ifrån?

Svårt att svara på. Man ska säga ifrån när man tycker att någon har ”gått över gränsen” eller när man känner att man inte trivs i situationen och omständigheterna man ska jobba i. Det är så individuellt när och var den gränsen går.

Och hur säger du ifrån på rätt sätt?

Att säga ifrån när något känns fel tycker jag är viktig. Jag försöker vara rakt och tydlig. Jag säger hur jag har uppfattat situationen och hur jag vill bli behandlad. Att ha en rak kommunikation sparar mycket tid och energi som kan läggas på annat. Ibland är det dock bara missförstånd och jag försöker därför ställa frågan ”Vad menar du med det?” för att undvika en onödig konflikt.

Har du några andra goda råd till kvinnor i karriären?

• Kör ditt race! Så länge man levererar sina mål och känner att man har (till största delen 🙂 kontroll över situationen löser det sig ofta.

• Se till att ha bra kontakt med dina chefer. Tänk på att det inte bara är chefen som väljer dig, utan även du som väljer din chef.

• Skynda långsamt. Det märks fort när en person till största delen vill göra karriär och inte känner passion för sina arbetsuppgifter.

Den tidigare intervjun med Salomeh

Du missade väl inte vem som blev Framtidens Kvinnliga Ledare 2009?

Årets etta: ”Människor växer om de tillåts göra fel”

Årets tvåa: ”Vd-titeln har en större tyngd”

Årets trea: ”Det är samhällsfrågorna som driver mig”

Kolla mingelbilderna från festen.