10 Jun 2014 kl: 00:00

Rockchef skapar harmoni på FOREX

Christer Åsell har ägnat karriären åt affärsverksamhet, försäljning – och hårdrock. Under 80-talet sjöng han i bandet 220 Volt, som fick kontrakt på det amerikanska skivbolaget CBS, och turnerade med storheter som Nazareth och AC/DC. Sedan 2010 är Christer affärschef på FOREX Bank i Östersund, med ansvar för butikens drift, resultat och personal.

Vad utmärker ledarskapet på FOREX Bank?
– Vi är ett värderingsstyrt företag som vill att medarbetarna ska ta ansvar och hitta sitt eget sätt att utföra sina uppgifter. Här är det okej att göra misstag, det är så du lär dig. Mitt mål är att skapa harmoni i teamet och ge medarbetarna redskapen de behöver för att utvecklas. Jag vill vara motsatsen till den gamla generationens chefer som pekade finger och detaljstyrde allt.

Hur gör du medarbetarna delaktiga i verksamheten?

– Jag har målsamtal med varje medarbetare en gång i månaden. Då sätter vi upp personliga mål för nästa månad och följer upp utvecklingen sedan det senaste mötet. Jag är också noga med att fånga upp medarbetarnas idéer och sätta dem i ett affärsmässigt sammanhang. Om någon vill prova en ny metod eller rutin så planerar vi in det, genomför det och följer upp det.

Hur har du utvecklats i ditt ledarskap?
– Jag har gått en grundläggande ledarskaps­utbildning och fått vägledning av mentorer inom företaget. Det har framför allt gjort mig till en bättre lyssnare. Jag känner att jag utvecklas varje dag och under hösten kommer jag att fortsätta på en fördjupande utbildning.

Vad vill du göra härnäst?
– Jag skulle gärna ta över en ny butik som behöver min hjälp. När jag kom hit hade Östersundsbutiken problem, nu är verksamheten stabil och vi har bland de bästa resultaten inom FOREX Bank. Att skapa harmoni och styra upp situationen är en utmaning som jag gillar.

Så du ska inte bli rockstjärna igen?
– Haha, den tiden är nog över. Men jag var med på 220 Volts återförening för tio år sedan och det var kul. På senare år har vi också spelat på en FOREX Bank-konferens. Det var nog många som höjde på ögonbrynen när de såg mig rocka loss på scenen.