Robin är en av guldkalvarna som ska leda Arla Foods i framtiden
7 Okt 2015 kl: 00:00

Robin är en av guldkalvarna som ska leda Arla Foods i framtiden

Under gymnasietiden extrajobbade Robin Jonsén på Arlas laboratorium i Kallhäll, och efter studenten fortsatte han på heltid med avsikten att ta ett sabbatsår och tjäna ihop lite extra pengar inför framtida universitetsstudier. Men han trivdes alldeles för bra och stannade kvar. I dag är han spindeln i nätet på kyllagret och har nyligen landat en av de åtråvärda platserna på Arlas interna utvecklingskapsprogram “Guldkalven”.

Grattis Robin, du är en “guldkalv”, vad innebär det?
Robin: – Tack! “Guldkalven” är ett talangprogram som Arla har startat för att utveckla lovande medarbetare som vill ta en ledarroll i framtiden. Programmet tar in femton kandidater varje år, och vem som helst får söka, om det så handlar om maskinister, säljare eller assistenter. Det enda kravet är att du inte är ledare i dag. Jag blev tipsad av min chef om att söka, och efter flera olika tester, prövningar och intervjuer så hade jag till slut turen att bli en guldkalv!

Henri: – Inte tur, du blev utvald. Vi hade turen att du sökte.
Robin: – Ja, så kan man också se det!

“Kunskapen jag får är värd hur mycket som helst oavsett var i hierarkin jag hamnar.“

Henri, du är Robins mentor, hur tycker du att det fungerar?
Henri: – Väldigt bra. Vi hade faktiskt ett mentorsmöte alldeles nyss, jag och Robin, alla guldkalvar får ju en ledare från Arlas organisation som mentor, och jag är hans. Vi sitter och diskuterar allt möjligt, och jag coachar och ger feedback om hur han kan utveckla sig själv och andra runtomkring sig.

Robin: – Ja, det fungerar riktigt bra. Henri är en jordnära person som är lätt att prata med. Under våra samtal finns ingen prestige. Det jag framförallt vill få ut av vår relation är att han ska pusha mig ut ur min comfort zone så att jag kan lära mig nya saker varje dag. Han har en enorm erfarenhet från sina år som ledare i näringslivet, så jag hade knappast kunna hitta någon bättre mentor.

Henri: – Samtidigt får jag ta del av Robins synpunkter om hur vi kan förbättra arbetet kring till exempel kyllagret, där han arbetar till vardags, och organisationen där. Robin har en helt annan insyn, som är väldigt värdefull.

Robin_Henri_Arla_Mitten

Vad får man göra som guldkalv, Robin?
Robin: – Vi träffas till och från runt om i landet för att delta i workshops och utbildningar. Vi ska även driva varsitt projekt, kopplat till den avdelningen vi jobbar på, som ska presenteras för den svenska ledningsgruppen i maj. På ett sätt handlar det såklart om att vi ska utveckla oss som individer, men Arla satsar ju på oss eftersom vi förväntas ta ledande positioner inom företaget i framtiden.

Henri: – Det primära syftet med “Guldkalven” är att hitta och att utveckla framtidens ledare, men också att få dem att samverka och nätverka och därmed bygga en gemensam kultur. Arla är ett kooperativ men vi är också ett framtidsföretag, och därför måste vi lägga grunden för det redan nu.

Varför är Arla ett framtidsföretag, Henri?
– Vi har genomgått en förvandling under de senaste hundra åren, från att vara mjölkproducenter till att bli Nordens snabbast växande FMCG-bolag och världens största producent av ekologiska mejeriprodukter. Vi befinner oss i en oerhört expansiv fas, med försäljning i över 100 länder, vilket gör att det finns väldigt stora möjligheter för dagens och morgondagens talanger att göra internationell karriär hos oss. Vårt varumärke förknippas med mat, hälsa och inspiration, och på ett personligt plan känns det det är väldigt värdigt att arbeta med produkter och en kultur som jag är stolt över. Arla står ju nästan som en institution mitt i samhället, och i grund och botten kommer det inifrån, från våra ägare och medarbetare.

Till sist, Robin – vad vill du göra i framtiden?
– Jag vill arbeta som ledare på Arla. Kanske vill jag till och med ha Henris jobb så småningom!