”Ringde Richard Branson för att få kontakter”
6 Dec 2017 kl: 00:00

”Ringde Richard Branson för att få kontakter”

Berätta om bakgrunden till Optimizer Foundation!

– Vi är tre grundare av Optimizer Invest – jag, Mikael Riese Harstad och André Lavold – som sammanlagt har nio barn, där den äldsta är tolv år. Det är svårt för oss att inte tänka på de barn och ungdomar som inte har det lika bra som våra barn. Med pengar kommer ansvar och om vi har möjlighet att skapa bättre förhållanden för barn i utvecklingsländer – då jäklar ska vi göra det!

– Med vårt storhetsvansinne räckte det inte att bara donera pengar, utan vi ville styra allt själva och se till att våra insatser verkligen gör skillnad. Därför startades stiftelsen Optimizer Foundation. Vi investerar i lokala projekt – inledningsvis i Östafrika och Indien – som på olika sätt ger barn en tryggare vardag med mat på bordet, bra sjukvård och utbildning.

Som en av våra största techinvesterare, hur skulle du säga att den svenska startupscenen mår i dag?

– Den mår rätt okej. Vi är duktiga och ligger långt framme inom tech, men jag tycker att det saknas lite driv. Sverige är ett av få länder där du kan prata öppet om din affärsidé – för ingen annan kommer ändå orka genomföra den. Svenskar är generellt sett rädda för att misslyckas, man vill inte bli uthängd och ses som en förlorare om man går i konkurs. Trots att vi vet att de mest framgångsrika personerna ofta har en rad ”misslyckanden” bakom sig.

”Med pengar kommer ansvar.”

Vilka tips kan du ge aspirerande entreprenörer?

– Våga! Ge det åtminstone chansen, ge dig själv chansen. Och våga fråga! De flesta som har lyckats och är duktiga på sin grej vill gärna hjälpa till, så länge du frågar på ett ödmjukt sätt. En gång ringde jag Richard Branson eftersom jag visste att han hade vissa kontakter som inte jag hade – och det gick alldeles utmärkt!

Vad driver dig?

– Både jag och mina partners drivs av att skapa och se när det händer grejer. Dels för att det vi gör är jäkligt roligt, men det är också viktigt att våra barn ser att man måste jobba för att komma någonstans.

Vilka planer har du för 2018?

– Sedan ett par månader tillbaka är jag tillförordnad vd för Catena Media och det kommer ta en hel del av min tid tills vi hittar en vd som är riktigt bra. I övrigt hoppas jag på en börsnotering för ytterligare ett bolag och att Optimizer Invest ska investera i e-sport, det är sådant vi tittar på just nu. Och slutligen hoppas jag få tid att besöka Sydafrika, det är ett land jag verkligen vill upptäcka.