24 Aug 2010 kl: 00:00

Richard Branson – galna miljardärens 10 framgångstips

Richard Branson är superentreprenören som vet hur man lyckas, oavsett om det handlar om rymdturism, sätta hastighetsrekord eller att tjäna in miljarder.

Han har alltid en nyhet eller PR-kupp på gång. Alla verkar ständigt prata om honom, inte minst det senaste halvåret. Hans rymdbolag satte nyligen målet att inom fem år skicka ut de första turisterna i rymden, britterna valde honom – före Obama – till världens skickligaste kommunikatör och hans flygbolag Virgin Atlantics firade 10-årsjubileum med burleskstjärnan Dita von Teese dansandes på en flygplansvinge. Okonventionell är, med andra ord, bara förnamnet.

Britten är känd för att våga satsa på annorlunda idéer. När den då okända punkgruppen Sex Pistols knackade på dörren till Bransons nystartade skivbolag Virgin Records missade han inte sin chans. Flera Virgin-företag blomstrade upp. Alltifrån lågprisflygbolag, till läsk och kondomer.
– Nike specialiserar sig på skor, Coca Cola på läsk, British Airways på flyg – jag kan inte föreställa mig British Airways kondomer. Virgin är ett av få varumärken som har blivit en livsstil. Jag har tyckt att andra inte gjort saker så bra och insett att vi kan göra det bättre, berättar han för Svenska Dagbladet

Trots att han signade Sex Pistols, de som gav ut den kritiska låten Good Save the Queen, adlades han av drottningen för sina entreprenörframgångar 1999 och fick lägga till ett ”Sir” framför namnet.

Ett annat av Bransons fan är Elle Macpherson, fotomodell och ägare av ett multimiljonföretag.
– Det är intressant att se hur han har byggt sitt varumärke och hur han kombinerar det han älskar med affärer. Han är vidsynt och så otroligt passionerad, säger hon till The Herald Sun.

Trots att Bransons dröm om att kommersialisera rymdfärder har fått skjutas på framtiden flera gånger vägrar han att ge upp. Samma passion känner han för sina ballongfärder över jorden, vilket närapå kostade honom livet då en flygning över Stilla havet slutade med en krasch i Kanada.

Galen eller inte – Branson är en man med fingertoppskänsla för vad man ska satsa på och som vågar göra det fullt ut. Och med en förmögenhet på mer än 27 miljarder kronor är det ingen risk att ”Sir Rich”, som han också kallas, blir bankrutt inom en överskådlig framtid.

Imponerad och sugen på att lyckas du med:

Här är Richard Bransons 10 bästa framgångstips

1. Du måste utmana de stora konkurrenterna
2. Ha en ledig stil
3. Pruta. Allting är förhandlingsbart
4. Ha roligt när du jobbar
5. Gör rätt saker för dina varumärken
6.  Le mot kamerorna!
7. Led inte får, valla katter
8. Rör dig som en kanonkula
9. Storlek spelar roll
10. Var en vanlig enkel person