1 Mar 2008 kl: 00:00

Reparera ditt cv

Arbetslöshet

Att du är eller har varit arbetslös är inget som du tar upp i ditt cv. Väl på intervjun ska du tona ner din arbetslöshet eller försöka vända den till något positivt. Bra argument för att förklara din arbetslöshet är den allmänna konjunkturen, att jobbet inte var rätt för dig eller att du bestämde dig för att gå vidare i karriären.

 

Avsked/Dåliga referenser

Det här är inte heller något som du nämner i ditt cv. Kommer du så långt i intervjuprocessen att arbetsgivaren vill ta dina referenser, så ange personer som du vet kommer att sälja in dig. Bara för att din förra chefs bild av dig är negativ, betyder inte det att den är rätt. Många erfarna karriärister kan vittna om att de fått olika roller på olika företag.

 

Karriärbyte

Motivera redan i ditt ansökningsbrev varför du har valt att byta karriär. Försök komma på alla sätt som din tidigare arbetslivserfarenhet kan komma till användning i ditt nya yrke och ta upp dem i ditt cv och på intervjun.

 

Avbrutna studier

I regel är arbetsgivare mest intresserade av din praktiska erfarenhet, så rada upp relevant arbetslivserfarenhet överst i ditt cv. Om du inte genomgått några högre studier kan du helt utelämna sektionen vidareutbildning. Har du hoppat av mitt under en utbildning så skriv inte det, utan ta istället upp de kurser, projekt och uppsatser som du klarat av. Se till att vara förberedd och ha en bra förklaring om din oavslutade utbildning kommer upp under intervjun.

 

Fängelsevistelse

Att bortförklara en fängelsevistelse är inte det lättaste. Naturligtvis ska du inte nämna din fängelsevistelse i vare sig meritförteckning eller i onödan på en intervju. Se däremot till att vara ärlig om frågan kommer upp, så att du inte hamnar i en härva av lögner. Tänk på att arbetsgivare, med din tillåtelse, kan begära utdrag ur polisregistret.

 

Andra luckor

Huvudregeln för ett lyckat cv-skrivande är att aldrig ta med något som kan vara negativt för dig. Du ska inte heller rada upp alla sommarjobb och småkurser du hunnit med, utan bara meriter som är betydelsefulla för det jobb du söker. Vad många inte vet är att det räcker med att ange årtal för anställningar och utbildningar, på sätt trollar man lätt bort mindre hål. Luckor som beror på barnledighet, vidareutbildningar eller långresor anger du på samma sätt som andra erfarenheter.