11 Nov 2009 kl: 00:00

”Rensa upp i Facebook”

Jag satt mig på bussen och tog fram tidningen Metro som många andra gör. Det finns alltid något nyttigt i Metro tidningen.

Jag fastnade vid en artikel som Viktor Barthkron, frilansande skribent och redaktör skrev:

”Folk beter sig som får”. Vad menar han tänkte jag? Ju mer jag fördjupade mig i artikeln desto mer insåg jag sannigen i det han skrev. Bättre skulle jag själv inte kunna utrycka det . Det är just det folk gör.

Folk säljer och köper varandra, skickar triviala meddelanden, idiotiska quizz, bjuder till tramsspel, skickar låtsaskramar mm på Facebook.

Jag själv tar nu bort alla idiotiska quizz som folk skickar till mig. Jag skickar inga sådana till andra.

”Saker som i det vanliga(fysiska) livet skulle klassa förövaren som en ohyfsad tölp, alternativt få personen inburad för förargelseväckande beteende, har blivit regel snarare än undantag. Fullt normala människor beter sig helt enkelt som får.” skriver Viktor Barthkron vidare i sin artikel.

Jag själv slutade med dessa tramsigheter för länge sedan. Jag insåg rätt tidigt meningen och potentialen med Facebook. En fantastisk mötesplats för att träffa släkt, bekanta, gamla och nya vänner. Byta minnen, dela tankar.

Det är på tiden att var och en av oss som använder Facebook ställer oss denna fråga. Vad vill vi få ut av Facebook? Vad är syftet med vår närvaro där? Vad är anledningen till att vi är där överhuvudtaget?

Skall vi fortsätta tramsa på Facebook tills det blir helt förstört? Eller skall vi börja ”rensa i Facebook”?

Viktor Barthkron skrev vidare i sin artikel ”Det vore onekligen synd om en så praktisk plattform för gamla och nya vänner till slut sjönk under det berg av skit som alltför engagerade medlemmar vräker ur sig varje dag.”

Jag håller med. Det är på tiden att vi slutar bete oss som idioter och börjar umgås som medvetna, kloka och sansade människor. Vi lever i två världar i dag, den virtuella och den materiella, parallella världar som går hand i hand och som lever genom varandra. En komplexitet som har blivit vårt sätt att leva. Släpper vi loss galenskapen hos oss när vi är på nätet men kan kontrollera den när vi är i den verkliga världen? Är vi alla psykopater och idioter på deltid?

Nikos Kazantzakis sade; en person behöver lite galenskap, annars vågar han aldrig släppa taget och bli fri men William Shakespeare tillägger att det skall finnas logik i galenskapen.

Det mest intressanta hos oss människor är vår egen identitet.

Låt oss utnyttja det bästa av den när vi är bland släkt, bekanta, gamla och nya vänner. Även när vi är på Facebook.

Patricia L. Mellin