Renata Chlumska: Bergsäker business
5 Jun 2015 kl: 00:00

Renata Chlumska: Bergsäker business

Året är 1995 och den då 21-åriga Malmötjejen Renata Chlumska ska gå sin allra första klätterkurs. Hon har anmält sig till den efter att ha varit på en inspirerande föreläsning via sitt jobb på Skånes Idrotts­förbund. Före­läsaren var en av landets mest kända äventyrare och bergs­bestigare, och det är även han som är instruktör på klätter­kursen. Han hette Göran Kropp.

Där och då börjar två stora kärlekar spira inom Renata – ­en ­till klättringen, och en till Göran.

– Idrott har alltid varit en stor del av mitt liv. Under min upp­växt höll jag på med simhopp, tävlingscykling, dans, ridning, jujutsu, badminton, undervattensrugby … Det var hela tiden full fart. Naturen och friluftslivet fanns också där, eftersom jag tillbringade många ­somrar med att campa och vandra runt om i Europa med min familj.

När det kom till karriärdrömmar var de många. Renata ville bli dip­lomat, hjärnkirurg, prima ballerina, advokat – ja, allt som hon tyckte lät spännande. I övre tonåren, när hon ”började tänka på saken lite mer realistiskt”, var reseledare och idrottslärare två alternativ hon övervägde.

– Det var först när jag träffade Göran som jag insåg att man faktiskt kan leva på att vara äventyrare. Och jag visste direkt att det var mitt drömjobb! Du får kombinera fysiska utmaningar med naturen och resandet, uppleva nya kulturer och träffa många olika människor. Det är så himla häftigt, att om du bara blir riktigt, riktigt bra på det du älskar så kan du livnära dig på det.

Renatas allra första expedition var när hon följde med Göran Kropp, som senare blev hennes pojkvän, till Mount Everest 1995-96. Dels ingick hon i filmteamet, dels var hon expeditionens baslägerchef. Under de sju veckorna i baslägret växte både nyfikenhet och längtan efter att själv klättra ännu större.

– För vissa är baslägret en tillräcklig upplevelse, men jag kände att jag ville längre. Jag ville nå toppen. Tillsammans med Göran lade jag upp en plan för hur jag skulle träna och förbereda mig för att klara det.

renata2

”Verktygen du måste använda är desamma, oavsett om du ska klara en utmaning i vardagen eller bestiga världens högsta berg”

Sommaren 1997 bar det av till Shishapangma, en 8 027 meter hög bergstopp i den kinesiska delen av Himalaya. Målet var att Renata skulle bli första svenska kvinna över 8 000 meter utan syrgas, och hon klarade det genom att nå sydtoppen på 8 006 meter.

– Shishapangma är inte särskilt tekniskt utmanande. Utmaningen är att utsätta sig för den höga höjden, för det är inte alla som klarar av det.

Efter att hon klarat sitt första delmål lade Renata in ytter­ligare en växel och började träna fyra timmar per dag, fem dagar i veckan. När det återigen bar av till Mount Everest var hon väl förberedd och mentalt inställd på en enda sak: Att nå toppen. Och den 5 maj 1999 gick Renata till historien som den första kvinnan i Sverige – och Tjeckien, eftersom hon har dubbelt medborgarskap – att bestiga världens högsta berg.

– Det var en obeskrivlig känsla att nå toppen. Helt fantastiskt. De här resorna är mycket inåt också, du lär dig oerhört mycket om dig själv.

– Och att vara först var naturligtvis en häftig känsla. För mig personligen kan jag visserligen göra en expedition oavsett om jag är nummer ett eller hundra, men för att locka sponsorer och få råd att genomföra den måste jag göra något unikt och paketera allt rätt. Som pro­fessionell äventyrare krävs en entreprenörsanda och det passar mig perfekt. Jag älskar att spåna kring nya sam­arbeten och hur man kan ta sig an saker på nya sätt.

Nästa stora äventyr som Renata och Göran planerade tillsammans var att runda USA:s 48 fastlandsdelstater med cykel och kajak, Around America adventure.

– Cykling och paddling är något som många håller på med i sin vardag, även på de ställen där vi planerade vår rutt. Det extrema var att göra det 18 200 kilometer i sträck. Genom att göra ett äventyr som människor på något sätt kan relatera till får det både mer uppmärksamhet och blir ett bra ämne att föreläsa om.

Vid den här tidpunkten hade Renata även börjat försörja sig på att föreläsa och leda klätterexpeditioner. Hon var faktiskt på väg till Mount Everests basläger med en grupp turister den där höstdagen 2002, när hon via telefon fick beskedet som kullkastade allt. Göran hade omkommit i en klättringsolycka nära deras nya hem i Seattle, USA.

Du var 28 år och ditt livs kärlek rycktes ifrån dig. Hur hanterar man en sådan motgång?
– Hela min värld rasade ju samman. När jag märkte att livet runt omkring mig snurrade vidare blev jag oerhört frustrerad. Men jag började ändå fundera på om jag skulle kunna genomföra expeditionen själv, för att ha något att fokusera på. Jag insåg att det inte fanns någon anledning att inte göra det. Jag älskade ju äventyr. Och Göran pratade ofta om att maximera livet och våga leva livet fullt ut, så jag tror att han hade velat att jag skulle försöka.

Den 4 juli 2005 satte sig Renata i sin kajak och paddlade iväg från Seattle. 439 dagar senare, den 15 september 2006, var hon tillbaka. Som den första – och hittills enda – människan hade hon rundat USA:s 48 fastlandsdel­stater helt av egen kraft.

Bedriften fick stor uppmärksamhet, bland annat utnämnde Seattles borgmästare den 15 september till ”Renata Chlumska Day”.

– Jag fick höra hur inspirerande det var, framför allt att jag var kvinna och klarade en sådan prestation helt på egen hand. Det känns oerhört roligt att kunna förändra människors syn på sådant.

Att inspirera andra människor är numera ett av Renatas främsta karriärmål. Den huvudsakliga inkomsten i hennes företag kommer från föreläsningar. Hon åker land och rike runt för att tala om sina expeditioner, men även om hur man sätter upp mål och delmål, pro­jektledning, ledarskap och teambyggnad.

– Visst är det roligt att lyssna på ett föredrag av någon som har en spännande story att berätta. Men istället för att bara tänka ”det var ju kul för henne” vill jag att åhörarna ska få med sig nya tankar och sätt för att själva börja ta ­stegen mot att bestiga sitt Mount Everest.

Renata talar bland annat om motivation, förändringsbenägenhet, målfokusering och riskvärdering.

– Verktygen du måste använda är desamma, oavsett om du ska klara en utmaning i vardagen eller bestiga världens högsta berg. Jag vill inspirera och motivera människor att nå sina mål, oavsett vilka de är, eftersom jag tror att vi kan klara vad som helst om vi bara vill och vågar.

Vid sidan av föreläsningarna har Renata ständigt ett antal olika projekt och samarbeten i rullning. Det handlar om allt från att göra dokumentärfilmer om expeditionerna och lansera egna klädkollektioner, till att hålla guidade turer i Pyrenéerna och vara ambassadör för miljö­organisationen Håll Sverige Rent.

renata3

”Jag skulle hinna lämna på dagis på morgonen, åka ut i rymden, jobba lite och sedan hämta ­barnen igen klockan tre”

Förra året bestämde sig Renata för att fullfölja sin gamla dröm om att klara Seven summits, det vill säga att bestiga de högsta bergstopparna på varje kontinent. Under de åtta år som gått sedan Around America Adventure har hon hunnit bli trebarnsförälder, och när barnen var små kändes det inte aktuellt för en ensam­stående mamma att åka iväg flera månader i sträck. Men nu hade yngsta barnet snart fyllt tre år och med Renatas föräldrar som alltid ställde upp och hjälpte sin dotter kände hon att det var dags.

– Jag längtade efter klättringen och hade aldrig släppt drömmen om Seven summits. När jag väl har fått en idé kan jag inte släppa den, vare sig det handlar om en expedition eller ett projekt hemma i huset. Jag måste antingen klara av det eller komma till en återvändsgränd och veta att jag har provat allt.

Dessutom var Seven summits fortfarande ett optimalt projekt. Ännu hade ingen svensk – eller tjeckisk – kvinna klarat det, så Renata visste att det skulle generera uppmärksamhet och nya föreläsningar. De omväxlande klimaten och terrängerna skulle dessutom ge henne möjlighet att prova olika produkter och öppna upp möjligheter för nya samarbeten.

– Dessutom var det ju 1999 som jag besteg Mount Everest, så jag hade chansen att klara Seven summits inom 15 år.

I juni 2014 startade Renata med Kilimanjaro i Tanzania. Främst för att acklimatisera sig, hon hade redan stått på Afrikas högsta topp tillsammans med Göran Kropp år 2000.

Under de följande månaderna betade hon av bergs­topparna en efter en; Mount McKinley/Denali i Nord­amerika, Elbrus i Europa, Carstensz pyramid i Oceanien och Aconcagua i Sydamerika. Den 14 november åkte hon till Antarktis för att bestiga Mount Vinson, med målet att vara hemma en månad senare. Men det dåliga vädret tvingade henne att vänta fem extra dagar på toppattacken.

– Till slut mojnade vindarna och jag kunde bege mig upp – med tanken att jag måste hinna hem till jul. Och den 15 december stod jag på toppen! Det var helt fantastiskt att äntligen nå målet, efter 15 år. Det hade jag aldrig trott när jag var på Mount Everest.

Och visst kom Renata hem till jul. Hon landade i Sverige den 20 december och hann till och med beställa julklappar på nätet, som levererades den 23:e.

Så vart går nästa expedition för en äventyrare som har tagit sig så högt upp man kan på jorden? Rymden, ­
så klart. I alla fall om du frågar Renata.

– Vill inte alla upp i rymden?! Tänk att få uppleva tyngdlöshet, om än bara under ett par minuter. Och att se jorden utifrån måste vara en riktigt häftig upplevelse. Jag tror att du får ett helt annat perspektiv, framför allt på de utmaningar jorden står inför, när du ser att vi är helt ensamma med bara en tunn atmosfär runt omkring oss.

För att finansiera sitt kommande äventyr gick Renata till banken och tog ett lån på 1,5 miljoner kronor, som är priset för en biljett med Virgin Galactics framtida rymdfärder. Hennes biljett har nummer 192.

– För att öka mina chanser att bli första svenska kvinna i rymden har jag även bokat en biljett hos en konkurrent till Virgin Galactic, SXC.

Exakt när resorna blir av är inte klart, men precis som inför sina andra expeditioner förbereder sig Renata noggrant. Hon håller till exempel på att lära sig flyga och har testat att utsätta sig för g-krafter i en flygsimulator hos QinetiQ i Linköping.

– Rymden kräver inte samma fysiska förberedelser som bergsbestigning. Det passar mig bra med tanke på att jag är småbarnsförälder. Sedan går ju rymdäventyr snabbt också! Jag brukar skoja om att jag skulle hinna lämna på dagis på morgonen, åka ut i rymden, jobba lite, och ­sedan hämta barnen igen klockan tre.

Och när hon har varit i rymden, vart tar envisheten och passionen henne då?

– Då ska jag landa på månen och bestiga månens ­högsta berg.

En dag på jobbet med Renata Chlumska

04.45 Vaknar hemma i Jönköping. Tar en powerwalk runt min sexkilometersslinga som jag går varje morgon när jag är hemma.

06.00 Hemma i huset igen. Gör lite styrkeövningar innan jag duschar och gör i ordning mig.

06.30 Barnen vaknar och vi har en mysig morgon tillsammans. Därefter lämning på förskoleklass och förskola.

09.30 Möte med produktionsbolaget som gör Mitsubishis reklamfilmer. Jag har samarbetat med Mitsubishi i ett par år och är just nu ansiktet utåt för deras Outlander Plug-in Hybrid.

10.30 Sätter mig i bilen och kör mot Stockholm. Under färden hinner jag med en hel del telefonsamtal, bland annat stämmer jag av så att allt är på banan inför kvällens föreläsning i Gävle och får information om var jag ska bo när jag är där.

13.30 Stannar till hos Mitsubishi Motors i Sollentuna för att byta från vinter- till sommardäck. En av medarbetarna ska till Bhutan och vandra, och en annan ska till Kebnekaise, så jag får ge dem lite experttips.

15.00 Kör vidare mot Gävle. Ännu fler telefonsamtal. Pratar bland annat med seglingsvärldsmästaren Anna-Karin Öjerskog som håller på att lära mig segla. Vi går igenom en presentation som jag ska hålla i Stockholm i morgon för Håll Sverige Rent, som både jag och Anna-Karin är ambassadörer för.

16.30 Framme på hotellet i Gävle. Lämnar in väskan på rummet och fräschar till mig. Passar på att ringa till barnen och säga god natt.

18.00 Åker till en av Mitsubishis återförsäljare och föreläser för deras kunder. Det är starten på en föreläsningsturné jag kommer att ha tillsammans med Mitsubishi i år.

20.00 Efter föreläsningen stannar jag kvar och snackar med åhörarna. Det är många som vill ställa frågor och höra mer om mina äventyr.

22.00 Tillbaka på hotellet. Svarar på mejl.

22.30 Går och lägger mig. Klockan ringer kvart i sex i morgon bitti så att jag hinner träna innan ett möte, därefter blir det färd ner till Stockholm igen.