31 Maj 2010 kl: 00:00

Rekryterarnas bästa tips för intervjun

Vill du göra riktigt bra ifrån dig på intervjun? Få insider-tips från fyra rekryterare nedan om vad de allra helst vill få svar på under intervjun och hur du samlar de livsviktiga pluspoängen.

 

 

Vilka är de viktigaste frågorna för er att få svar på?

 


 

 

Det är viktigt att ta reda på om personen har rätt kompetens i rollen och om han eller hon delar våra värderingar. Förhoppningsvis ska ju intervjun leda till en lång relation.
Carina Eriksson, personaldirektör, Microsoft

 

 

Den absolut viktigaste frågan att få svar på är varför du har sökt den specifika tjänsten. Sedan ställer vi frågor som handlar om den profil vi söker.
Camilla Hallberg, rekryterare, Tetra pak

 

 

Vi vill ha svar på vilka drivkrafter som finns och vad du vill åstadkomma i din karriär. De sociala delarna är också viktiga, liksom att du har de värderingar som genomsyrar företaget.
Lars Hägg, HR-chef, Sas institute

 

 

En viktig sak som vi vill ta reda på är hur du ser på våra värderingar. Exempelvis frågar vi alltid den sökande vad ”mod” är för honom eller henne.
Sophie Stakston, Head of recruitment, Eon

 

 

Vad kan jag göra för att få pluspoäng?

 


 

 

Våga ställa frågor och visa att du är påläst och engagerad. Då kan både du och rekryteraren hjälpa till att ta rätt beslut. Ömse­sidighet är nyckeln till lyckande rekryteringar.
Carina Eriksson, personaldirektör, Microsoft
 

 

 

Att backa upp det du säger. Beskriver du att du är flexibel är det bra om du kan ge ett konkret exempel som ger en tydligare bild av vad du menar.
Camilla Hallberg, rekryterare, Tetra pak

 

 

Var den du är! Det är bra om man bjuder på sig själv och ger ett intryck av energi och entusiasm.
Lars Hägg, HR-chef, Sas institute

 

 

Du ska vara bra påläst på företaget och ha funderat över den roll du har sökt. Det är också viktigt att du är dig själv under intervjun. Om du inte är det kommer det fram förr eller senare.
Sophie Stakston, head of recruitment, Eon