Rekryterare avslöjar: Astra Zeneca
9 Mar 2009 kl: 00:00

Rekryterare avslöjar: Astra Zeneca

– Vi lägger mycket kraft på att hitta det som är utvecklings­bart hos varje person, säger personaldirektören Lars-Åke Brattlund.

Talang, det är inte något som går att utläsa i ett cv. Det menar Lars-Åke Brattlund på läkemedelsföretaget Astra Zeneca.

– Möjligtvis går det att peka på något i en resumé för någon som har kommit längre i karriären, men absolut inte när man kommer som ung student från universitetet. Jag tror att man sällan själv vet vad som är ens talang i det läget. Det är något man ser när man väl börjar arbeta, via hur man tar till sig arbetsuppgifter.

Det som Astra Zeneca söker är därför till stor del en fråga om attityd.
– En talang är någon som kan växa. För att göra det måste man vara nyfiken och vilja ta för sig. Man får inte vara blyg. Men det finns ju många sätt att inte vara blyg på, säger Lars-Åke Brattlund.

Han preciserar:
– Det finns många som har en fantastisk talang för att framföra saker, som är väldigt öppna och bekväma på scen, så att säga. Men ibland är det ju i stället en talang att kunna vara tyst och lyssna på andra.

Astra Zeneca har nära 13 000 anställda i Sverige. Verksamheten spänner från A till Ö, eller åtminstone från F som i forskning, via T som i tillverkning och M som i marknadsföring tillbaka till F – fast den här gången som i försäljning. Det finns med andra ord plats i pusslet för bitar med många skilda egenskaper.

– Om man ska generalisera grovt – vilket man ju alltid ska akta sig för – så är en person som fungerar väl inom forskning någon som har stor respekt för fakta. Någon som har en välutvecklad analytisk förmåga, som är mån om detaljer men som också kan se hur de sammansmälter till en helhet. Men det är en person som inte nödvändigtvis måste vara briljant i mötet med andra, säger Lars-Åke Brattlund.

– Om man å andra sidan jobbar inom marknad är det förstås en förutsättning att kunna ta folk, fortsätter han.
Astra Zeneca bidrar för övrigt till vissa utbildningar inom de områden som är relevanta för företaget.

– På det sättet är vi med och vårdar talangerna från början, säger Lars-Åke Brattlund.

Och när de sedan kommer till er, vad gör ni för att behålla dem som visar sig vara supertalanger?
– Jag ställde den frågan till unga medarbetare senast i går: ”Vad vill ni ha av oss?” De svarade: ”Nya utmaningar. Jag vill ligga på gränsen för vad jag klarar av.” Vår uppgift är att ge dem uppgifter som låter dem göra det.