Referral recruiting – är det bästa sättet att hitta din nästa kollega?
20 Mar 2020 kl: 00:00

Referral recruiting – är det bästa sättet att hitta din nästa kollega?

Med den rådande ekonomin är det viktigt att företag spenderar pengar på ett smartare och mer effektivt sätt. Det kommer att finnas fler talanger på marknaden och i kristider är det extra viktigt att man hittar rätt personer att anställa. Tipsrekrytering kan vara ett effektivt sätt att hitta rätt talanger då medarbetarna själva får vara med och bidra i rekryteringsprocessen och tipsa om kandidater som passar företagskulturen.


Vilka fördelar finns det med referral recruiting enligt GreatPeople? 

  1. Prestation – forskning visar att personer som är tipsade till ett jobb presterar bättre och stannar längre. 
  2. Snabbare – en anställd via tips kommer snabbare genom rekryteringsprocessen och kommer även in i företagets kultur snabbare.
  3. Kostnadseffektivt – sänk era rekryteringskostnader och lägg pengarna på annat, som tipsbelöning!


Shortcut frågade vad det är som gör tipsrekrytering effekt? 

– Tipsrekrytering ger arbetsgivaren tillgång till hela företagets nätverk, allt från anställda och leverantörer till Social Media-följare. Sannolikheten att hitta kandidaten som är rätt för rollen blir mycket större. Det handlar om kvalitet över kvantitet, kandidater som kommer in via tips är mer relevanta än kandidater via jobbannonser, berättar Gustaf.

– Genom att ha ett verktyg för tipskultur, som gör det strukturerat, kan det nå sin fulla potential. Den viktigaste delen för att det ska fungera är att man pratar om det inom företaget och lyfter de personer som tipsar. En av de största drivkrafterna för medarbetare att tipsa om kandidater är att bli uppmärksammade för sin insats, vilket hjälper till att få igång processen, beskriver Lisa.


Hur ska man tänka om tipsrekrytering?

Gustaf tipsar (såklart) om ett par frågor som man kan fundera på och diskutera med kollegor:
– Blev du själv anställd via tips/annons eller hur fick du reda på tjänsten?
– Har ditt företag ett tipsprogram igång redan? Vem är ansvarig för det? Väldigt ofta så glömmer man av att kommunicera företagets policy.
Avslutningsvis: är er tipsrekrytering-process strukturerad och GDPR-säkrad? Tiden för att samla CVn på hög och gamla excel-listor tillhör förra decenniet. 


Hur går man tillväga om man vill testa er tjänst? 

Tycker du att ditt företag borde jobba (mer) med tipsrekrytering? GreatPeople älskar att belöna tips, så hör av dig till Gustaf eller Lisa och berätta om just ditt företag!

 

 

 

Gustaf Rössner
gustaf@greatpeople.co

Lisa Burén
lisa@greatpeople.co

 

 

 

Så blir du tipsrekryterad

I dag är kontakter viktigare än någonsin och genom nätverkande kan du lyfta din karriär till nya höjder. Följande tips kan göra dig till en proffsnätverkare och se till att det är du som blir rekryterad genom tips.

  1. Välj olika typer av nätverk – sociala nätverk och affärsnätverk kräver olika saker av dig. 
  2. Om du behöver bygga upp ett helt nytt nätverk, se till att gå med i flera. Visa att du har viljan.
  3. Engagera dig i de nätverk du deltar i. Att bara få funkar inte i längden, du tjänar på att ge tillbaka också.
  4. Se nätverkandet som en del av din karriär. En del som kan ge dig hur mycket som helst om du använder det på rätt sätt.

 

*Disclaimer Great People Applications AB och Shortcut (Shcut Media AB) ingår i samma koncern