”Rättvisa är det som domaren dömer”
12 Aug 2015 kl: 00:00

”Rättvisa är det som domaren dömer”

Hur har du fått din makt?
– Som domare har jag utnämnts av regeringen, efter att den fristående statliga Domarnämnden har gjort det praktiska urvalet och föreslagit mig.

Vilket är det viktigaste beslutet du har tagit i karriären?
– Att studera juridik, så att jag kom in på den bana jag ville direkt från början. Redan när jag var tio år skrev jag i klasskompisarnas ”Mina vänner”-böcker att jag skulle bli advokat. Jag tror att idén kom av jag var fascinerad av två vackra lagböcker som min farfar hade hemma. De kändes väldigt viktiga.

Vem tycker du har för mycket makt i Sverige?
– Vissa intresseorganisationer och lobbyister som har en slags dold makt, som allmänheten inte riktigt ser. De är ofta väldigt kunniga inom sina frågor och påverkar politikerna, så att vissa frågor får väldigt stor uppmärksamhet trots att det egentligen inte finns något folkligt intresse för dem.

Vad drömmer du om att ha makt över?
– Jag skulle vilja tala om för vissa människor att de måste acceptera beslut som har fattats på lagliga grunder, vare sig det är inom juridikens värld, vid statsförvaltningar eller något annat. Samhället krånglar om många vägrar att respektera samhällets gemensamma normer. Om de inte tycker att riktlinjerna fungerar så måste de gå den vägen, istället för att trotsa och vägra acceptera besluten.

Har du själv blivit utnyttjad på grund av din makt?
– Nej, det tycker jag inte. Visst kan det vara någon som lismar ibland och låtsas vara mer kompis med mig än vad jag själv anser att vi är, men jag är alltid tydlig och säger ifrån direkt.

Har du ljugit, eller använt andra knep för att få mer makt?
– Vid anställningsintervjuer har jag kanske lyft fram mina fördelar snarare än att prata om det som är mindre positivt, men jag har inte ljugit. Jag lever efter parollen: Sanningen vinner i längden.

Har du någon gång varit nervös över att ha dömt fel?
– Nej, jag lever efter filosofin att gå vidare, eftersom jag vet att jag har dömt efter de vid tillfället kända omständigheterna. Vad är rättvisa? Jo, det som domaren dömer.

Vad tycker du om att män har mer makt än kvinnor?
– Inom domarkåren ser det faktiskt lite annorlunda ut. Bland domare är de flesta kvinnor, medan de flesta domstolschefer är män. Det pågår ett arbete för att det ska bli jämställt åt båda hållen och jag tror att vi kommer att vara där om fem-tio år.

Hur mycket tjänar du?
– Drygt 100 000 kronor i månaden.

Vem har makten över din fritid?
– Jag själv, min familj och mitt arbete. Frågar du mina barn så svarar de nog att jag jobbar jämt, eftersom jag tycker om att läsa in mig på saker i lugn och ro på helgerna. Men jag försöker hålla det mesta till vardagarna. Semestern är enda gången jag stänger av helt.