9 Feb 2012 kl: 00:00

Rätt inredning ger bättre jobb

Att arbeta i en trivsam miljö är viktigt för de allra flesta, och för en del människor är det helt avgörande att gardinerna är vackra och att blommorna mår bra. När allt står på rätt plats jobbar de som bäst.

– Det är lätt att jämföra med hemmet. En del är till exempel väldigt noga med att färger harmonierar, säger Per Johnsson, prefekt vid psykologiska institutionen, Lunds universitet.

 

Men det är svårt att säga riktigt vilken betydelse den fysiska miljön har, berättar Thorbjörn Laike, docent i miljöpsykologi, också han vid Lunds universitet.

– Ju fler färger och former vi har runt omkring oss, desto mer aktiva blir vi. Vissa trivs med starka färger på väggarna, mönstrade möbler och belamrade hyllor. Andra tycker att det blir rörigt och jobbar bättre i en mer formell miljö.

– Därför är det bra att hålla de gemensamma delarna på arbetsplatsen, de som man inte kan förändra, så neutrala som möjligt, säger Laike.

 

Oavsett hur man vill ha det i arbetsrummet är det viktig att få bestämma själv. Om chefen inte tillåter att de anställda sätter sin personliga prägel så påverkar det trivseln.

– Det är viktigt att chefen lyssnar. Däremot tror jag att man ska diskutera med någon som stajlar upp sitt rum så att det blir alltför stor skillnad mot resten av arbetsplatsen, säger Per Johnsson.

 

Men är det bara bra att det är fint och trevligt? Eller tillbringar vi ännu mer tid på jobbet när vi har hängt foton på väggen, tagit med krukväxter hemifrån och kanske kört dit en läsfåtölj? Nej, det tror inte Per Johnsson.

– Det har ingen betydelse. Det beror på så många andra saker, säger han.

 

Bra ljus på skrivbordet är viktigt, men det räcker inte. Ljusa väggar som reflekterar andra lampor i rummet lyser indirekt upp platsen där vi arbetar. Då håller vi oss lättare pigga hela dagen. Håll också koll på lysrören i taket. Det finns en variant som flimrar utan att det syns. De tänds inte direkt utan flämtar till några gånger först.

– Det kan ge huvudvärk. I forskningen har vi också sett att de som är mer känsliga för flimret jobbar tio procent fortare, men gör mer än dubbelt så många fel, säger Thorbjörn Laike.

 

 

Läs mer:

 

Känns mörkret överväldigande och energin i botten? När det är grått ute kan färg inne pigga upp och sätta fart på motivationen. Färgboosta kontoret med Shortcuts åtta tips!
Längtar du efter eget rum, en frizon från kollegornas ständiga pladder? Nu får du stöd i forskningen, som visar att arbetsplatsens utseende påverkar vår hälsa. Allra sämst mår kontorslandskapsråttan.