Rätt attityd ger dig jobbet
26 Maj 2009 kl: 00:00

Rätt attityd ger dig jobbet

Är du en av dem som tror att det är rätt utbildning och rätt erfarenheter som ger dig jobbet? Det är du inte ensam om – men det stämmer inte överens med vad arbetsgivarna tycker.

I Poolias undersökning Kompetensindikatorn svarar de arbets-sökande att de tror att rätt utbildning, erfarenheter och attityd är lika viktigt när man söker jobb. Men de tillfrågade arbetsgivarna svarade att rätt attityd är betydligt viktigare än både utbildning och erfarenheter. − Uppenbarligen har de som söker jobb en ganska dålig bild av hur man tänker ”på andra sidan”. De här siffrorna borde bli en väckarklocka för många arbetssökande, säger Poolias vd och koncernchef Erik Strand.

”De här siffrorna borde bli en väckarklocka för många arbetssökande”

Är attityden verkligen viktigare än rätt erfarenheter och utbildning?
 – För oss är det viktigaste att hitta rätt person som kan passa in i det redan befintliga gänget. Man måste självklart ha den eftersökta kompetensen, men det gäller att man passar in i företagskulturen, säger Catrine Larsson, Head of recruitment and employer branding på Capgemini.

– Det är klart att det är viktigt med rätt attityd. Men att attityden är viktigare än rätt erfarenheter och rätt utbildning tycker jag inte. Det ena utesluter inte det andra, det vill säga det räcker inte med att bara ha rätt attityd, säger Stine Vogt Andersen, HR Business Partner på Microsoft.

Vad ska man visa för attityd för att få jobb hos er?
– Vi använder egentligen inte ordet attityd, det viktiga är att man delar våra värderingar. Som person ska man vara positiv och se möjligheter. Man ska ha ett visst driv och engagemang är också viktigt. Och ärlighet, säger Stine Vogt Andersen.