Räddaren i nöden
19 Feb 2015 kl: 00:00

Räddaren i nöden

Charlie ger ett putsat intryck i Ralph Lauren-tröja och backslick, fast handslag och ett slipat snack. Han är nominerad till Årets Unga VD, Årets Unga Företagare och Svenska Hjältar med projektet Aldrigensam, som jobbar med att sprida information om psykisk ohälsa bland unga. Det är svårt att tänka sig att han förra våren låg utslagen och döende i en studentlägenhet med höga halter av Alvedon och alkohol i blodet.

– Det var min andra panikångestattack den våren. Min första togs inte på allvar, så alkoholen och värktabletterna var ett rop på hjälp. Det var min väg in i psykiatrin.

Allt började i januari 2012 när Charlie flyttade från Falkenberg till Kalmar för att börja på Turismekonomprogrammet vid Linnéuniversitetet. Han blev framröstad som årets ”nolla”, en åtråvärd titel som dock inte ges utan krav på motprestationer.

Förväntningarna var höga på skolans entertainer.

– Jag var spindeln i nätet och bangade aldrig. Det var rakt in i kaklet som gällde, vare sig det gällde plugg eller att festa med polarna. Jag hade orimliga krav på mig själv, endast högsta betyg var gott nog, samtidigt som jag jobbade vid sidan av studierna, partade jämt och tränade sex-sju dagar i veckan.

När allt brakade samman kom det som en chock, men i efterhand förstår han vad som ledde fram till det. Hans livsstil var ohållbar. Stress i kombination med maniska prestationskrav ledde till sju panikångestattacker på fyra månader. Trots detta ville han inte inse hur illa det var.

– Mitt mål var att flytta till Nice för en termins utbytesstudier. Jag skyndade på min behandling, och hann bara med fem av tio samtal hos psykologen. Redan första dagen i Nice kände jag att det aldrig skulle funka. Jag var inte frisk, och behövde tryggheten i Sverige.

charlie_art1

Foto: Christian Gustavsson.

”Jag var spindeln i nätet och bangade aldrig. Det var rakt in i kaklet som gällde, vare sig det gällde plugg eller att festa med polarna”

Charlie åkte tillbaka till Kalmar för att fortsätta sina studier. Lögnen var minutiöst uträknad. För att kunna möta allas frågor om varför han kom tillbaka så snabbt – hur han kunde välja Kalmar framför Nice – skyllde han på språkförbistringar och ett omodernt utbildningssystem.

– Jag kände en sådan skam. Jag hade en bild av hur en psykiskt sjuk man ser ut, och jag ville inte få den stämpeln. Jag ville skydda min image till varje pris.

Charlie blev till slut inlagd på Psykiatriska Intensivvårdsavdelningen i Kalmar, PIVA, där han behandlades för depression och panikångest. Där samlade han på sig insikter som stärkt honom som människa.

– Jag behövde tiden på psyket, där kunde jag stanna upp och bara vara. Ingen förväntade sig något från mig, där behövde jag inte prestera. Jag förändrades och insåg att jag inte ville bli den jag var innan, för det var en ohållbar person. Jag lärde mig hitta balansen där inne.

Skammen är något som Charlie ofta återkommer till. Psykisk ohälsa är fortfarande extremt tabubelagt, inte minst för unga människor som förväntas vara fria, bekymmerslösa själar med framtiden för sig. För Charlie var det tufft att komma ut med sin sjukdom då han ansågs leva det perfekta livet.

– Det var skitsvårt att berätta, det fanns liksom inget sätt att prata om det i mitt kompisgäng. Mansnormen i samhället är extremt stark, killar ska inte snacka om känslor och hur man mår innerst inne, det är inte coolt eller ens accepterat.

Istället för att berätta rakt ut för sina kompisar startade han en hemsida, Aldrigensam.com, där han skrev om sina erfarenheter av psykisk ohälsa. Skrivandet blev en form av terapi för honom.

– Jag gick en omväg för att slippa möta allas blickar. Googlade på hur man bygger en hemsida, och kom ut där istället. Tanken var först att jag bara skulle låta släktingar och vänner läsa om mina upplevelser. Men texterna blev också ett skydd mot fördomar. Jag ville dela med mig av min berättelse på ett sant och ärligt sätt för att skapa förståelse, på riktigt.

charlie_art2

Foto: Christian Gustavsson.

Charlie bestämde sig för att låta världen veta och ringde upp P4 Uppland där han berättade om sin hemsida, och delade sedan klippet i sociala medier. Hemsidan blev en snackis, och vänner som inte hade en aning om hans problem började höra av sig.

– Jag fick enormt positiv respons, både från kompisar och okända. Men samtidigt hade många svårt att koppla ihop mig, som är väldigt social och utåtriktad, med psykisk ohälsa. Det var då jag insåg att det fanns något att bygga vidare på. Jag ville sprida kunskap för att hjälpa andra.

Charlie är i dag frisk, och vill använda sina erfarenheter för att jobba förebyggande mot psykisk ohälsa. Han menar att okunskapen ute i samhället är stor, och att det finns en enorm lucka att fylla.

– Jag är lite av en pionjär. Det saknas lättillgänglig information om psykisk ohälsa som unga kan relatera till. Med Aldrigensam vill vi sprida kunskapen i sammanhang där folk redan är, till exempel på sociala medier. Jag tror på att försöka fånga upp människor innan de faller över på fel sida.

”Vi behöver starta ett offentligt samtal om psykisk ohälsa som öppnar upp och suddar ut det mystiska, farliga och konstiga som är förknippat med psykisk sjukdom”

Han berättar om då han pratade om Aldrigensam-projektet inför en fullsatt fotbollsstadio, och menar att det var ett perfekt tillfälle att nå en stor publik i deras naturliga miljö.

– Det var innan en match mellan GAIS-Hammarby. Jag intervjuades om Aldrigensam och varför det är viktigt att börja prata om psykisk ohälsa. Fotbollsvärlden kan ha mycket bärs-och-bråk-mentalitet över sig och det kändes bra att hoppa in och härja lite där, förhoppningsvis satte det igång tankar hos någon i publiken i alla fall.

Aldrigensam.com har på bara ett år blivit en succésajt, och över elva miljoner har nåtts av budskapet tack vare spridning i sociala medier. Projektet innefattar nu, förutom hemsidan med information kring psykisk ohälsa, även föreläsningar och ambassadörsamarbete med kändisar som Filip och Fredrik, Emma Igelström och Kristoffer Triumf.

– Jag önskar att det hade funnits ett projekt som Aldrigensam när jag var sjuk. Vi behöver starta ett offentligt samtal om psykisk ohälsa som öppnar upp och suddar ut det mystiska, farliga och konstiga som är förknippat med psykisk sjukdom. Visa att alla kan drabbas, även sådana som jag, som ansågs leva ett ”lyckat” liv med stort umgänge, sunda familjeförhållanden och höga betyg i skolan.

Charlies ambition är att utveckla och expandera Aldrigensam för att driva frågan på en större arena och nå ut till fler drabbade. Han berättar att han just nu samarbetar med olika aktörer, däribland Filip och Fredrik, med målet att få till Sveriges första nationella gala för psykisk hälsa.

– Vår ambition är att galan ska gå av stapeln nästa år. Vi jobbar ständigt med att få in Aldrigensam i större sammanhang. Det är ett långsiktigt projekt som kommer att leva vidare oavsett om det är jag eller någon annan som driver det. Huvudsaken är att frågorna lyfts upp så att vi får till en förändring.

Han märker av att intresset och engagemanget för psykisk ohälsa ökar, och har kontaktats av flera företag som vill starta upp projekt och samarbeten tillsammans med honom. Men det som har betytt mest för Charlie är de som hört av sig för att dela med sig av sina egna historier.

– Jag får mejl från unga människor som tackar för att Aldrigensam finns och som berättar att de vågat öppna sig tack vare projektet. En del har haft självmordstankar men blivit stärkta sedan de kommit i kontakt med oss via sociala medier, och insett att det finns så många som går igenom samma sak.

charlie_art3

Foto: Christian Gustavsson.

Hur känns det?
– Det är bensin för hela kroppen, man blir fulladdad med energi och samtidigt ödmjuk inför uppgiften. Det är ett kvitto på att det vi gör hjälper andra och att vi gör skillnad på riktigt. Han pratar om projektet i vi-form, och säger att Aldrigensam aldrig hade fått sådan genomslagskraft utan alla människor som hjälpt till att pusha.

– Alla människor på sociala medier som har spridit och engagerat sig för Aldrigensam:s budskap är en stor del av projektet. Utan de hade jag inte kommit någonstans. Jag har också fått mycket hjälp av personer inom näringslivet som gett goda råd på vägen, de har fungerat som mentorer för mig.

Charlie har ända sedan han var liten haft en dröm om att driva företag, och är tacksam över att få göra det kring något han brinner för. Tredje och sista året på Turismekonomprogrammet får vänta, hur länge får framtiden utvisa.

– Jag har verkligen fått leva ut som entreprenör till 100 procent. Rent yrkesmässigt har det varit en fantastisk resa. Planen var att återuppta studierna i höst, men jag struntar i det. Det jag har skapat med Aldrigensam på ett år väger tyngre än några studier, och jag vill passa på att smida medan järnet är varmt. Jag kan ju lika gärna plugga klart när jag är 35.

Charlies tips

ÖPPNA DIG

Prata med någon om hur du mår. Det viktiga är inte alltid vem man pratar med, utan att man inte håller tankarna inom sig. Genom att berätta sätter man ord på sina känslor och funderingar, vilket ofta gör att man får nya insikter och perspektiv som kan leda till förändringar och att man mår lite bättre.

TA HAND OM DIG 

I perioder när man lever under större press än vanligt kan det vara extra viktigt att komma ihåg att äta bra, vila och röra på sig. Att man tar hand om sig själv fysiskt är viktigt för hur man mår psykiskt.

SÖK KUNSKAP 

Ju mer man vet om hur man själv fungerar och vad man behöver göra för att kunna stå ut i sina känslor, desto snabbare kan de jobbiga känslorna passera. Aldrigensams mission är att sprida kunskap för att förebygga psykisk ohälsa och visa på att du inte är ensam.