10 Okt 2008 kl: 00:00

Rädd för chefen?

Det jag reagerar på är att alldeles för många verkar vara ”rädda” för sina chefer. De vågar varken säga emot, ifrågasätta, eller vara sig själva i chefens närhet. Oavsett om man är välsignad med en rättvis chef eller inte bör man alltid vara sig själv. Dessutom, om chefen är orättvis finns inom de flesta organisationer en påtalanderätt som ger dig rätten att gå till chefen steget över och berätta om ditt problem. Självklart finns det riktiga skräckhistorier gällande idiotiska chefer men dessa är verkligen undantag… Oftast går det att komma överens med sin chef på ett sätt eller annat.

För det är bara att erkänna för sig själv… Oftast är chefen riktigt duktig på det han/hon gör, och om du vill bli duktigare på ditt jobb så kan det vara klokt att se på din chef som någon du kan lära av och bli duktigare med hjälp av. Detta istället för att ha problem med auktoriteter och vara rädd för chefen. Med tillräckligt mycket självförtroende och tillit till dig själv behöver du aldrig vara rädd för din chef. Ställer du in dig på att chefen är duktig på det han/hon gör och att du vill bli minst lika duktig så ger du dig själv en enorm chans att utvecklas. Dessutom kan chefen bli imponerad av din vilja att lära samt förmåga att utvecklas när du väl ställt dig öppen för det. Chefer blir oftast inte speciellt imponerade av anställda som är nervösa och falskt fjäskande.

Så sluta vara rädd för din chef, oftast vill han/hon bara få verksamheten att rulla på och om du blir tillsagd någongång så ta det som feedback på ditt arbete och gör bättre nästa gång (se på chefen som någon du kan lära av, en enorm guldgruva rent karriärsmässigt), istället för att ta det som kritik på dig som person.

Däremot kan man ju hysa stor respekt för sin chef, i synnerhet om man har en riktigt duktig och rättvis sådan… Men att hysa respekt är inte riktigt samma sak som att vara rädd. Jag har stor respekt för mina chefer, men jag är absolut inte rädd för dem på något sätt. Inte det minsta. Och jag ligger fortfarande på provanställning.

Så varför är ni fastanställda så nervösa?