Programmerad för framtidens arbetsmarknad
5 Apr 2017 kl: 00:00

Programmerad för framtidens arbetsmarknad

Sponsrat innehåll i samarbete med Högskolan i Skövde

Programmet User Experience Design går ut på att designa system, både befintliga system och nya, så att de blir enklare att använda. Huvudfokus i utbildningen handlar mer om användaren än om ettor och nollor. Malin understryker att det är en kreativ utbildning.

– Kurserna vi läser är både teoretiska och praktiska vilket gör att man aldrig tycker att utbildningen är tung. Vi läser kurser där vi lär oss metoder och tekniker som används i vår blivande yrkesroll som interaktionsdesigners/användbarhetsdesigners. Vi tillverkar och designar protyper, både enklare pappersprototyper och mer interaktiva prototyper som är ’klickbara’. Något vi även får träna på under utbildningen är hur man ’pitchar’ en idé för en uppdragsgivare/chef, hur man håller i ett projekt från start till slut och om hur system kommunicerar inom och mellan företag och organisationer, säger hon och fortsätter:

– Det finns många duktiga programmerare där ute och en uppsjö av fantastiska system, det som tyvärr har missats är att det ska vara lätt för användaren att använda systemen, och det är där vi kommer in. Vi designar om systemet så att det blir mer användbart. Vi är länken mellan användaren, företaget och programmeraren.

”System kan handla om tvätt”

Malin poängterar att man inte måste vara teknikfreak för att plugga User Experience Design. Bara två av programmets kurser innehåller programmering och enligt Malin är det på en grundläggande nivå.

– Jag lärde mig copy+paste när jag började på utbildningen och hade ingen tidigare erfarenhet av programmering och IT-system, så om jag klarar att få VG i programmeringskurserna kan vem som helst få det!

– Den examen man får av den här utbildningen passar in på alla typer av arbetsplatser eftersom utbildningen gör att man lär sig hur människor fungerar, vilka behov de har när det kommer till att använda sig av teknisk utrustning och IT. De flesta arbetsplatser använder sig av någon form av utrustning eller IT oavsett om arbetar på som lärare eller på Ica, så arbetsmarknaden är bred!

”Alla människor är användare och system finns överallt!”

– Häromdagen skulle jag ställa om klockan på mikron som har ett allt annat än logiskt system där jag som användare lämnades i ren frustration, inget var logiskt ’tryck AVBRYT för att godkänna’?? Men det kan även vara att man är ute på nätet och surfar som till exempel och när jag och min man letade efter en ny bil på olika bilsidor upptäckte vi att webbsidan inte anpassade sig efter min datorskärm vilket gjorde sidan slö och att vissa funktioner på sidan inte ens fungerade… man stöter på det överallt! Ordet system låter ju avancerat och svårt men det kan ju handla om hur jag sköter tvätten hemma, vad jag ska börja med, i vilken ordning maskinerna ska stå, … allt är system och alla är vi användare. Företag och utvecklare skriker efter vår kompetens när det gäller användaren och användbarhet, så det är skönt att veta att man är eftertraktad på arbetsmarknaden.

Vilken teknikpryl tror du blir nästa stora trend?

– Jag tror att smarta prylar i hemmet kommer att bli nästa trend. Kylskåp som säger vad man behöver handla och andra serviceprylar i hemmet – saker som underlättar för användaren i vardagen helt enkelt.

Sponsrat innehåll i samarbete med Högskolan i Skövde