Robin Teigland är professor inom digital affärsinnovation vid Handelshögskolan i Stockholm. Hon har rankats som en av Sveriges mest inflytelserika techkvinnor av Veckans Affärer och kan allt om gig-ekonomin, arbetsmarknaden som bygger på tillfälliga jobbinsatser – gig.
– Gig-ekonomin är inte på något sätt en nyhet egentligen. Frilans är ju en vanligt förekommande anställningsform i flera yrkeskategorier sedan länge; fotografer, journalister, mjukvaruutvecklare och så vidare.
Däremot menar hon att demokratiseringen av internet gjort det möjligt för gemene man att marknadsföra sig på ett annat sätt.
– Finanskrisen 2008 var också en påskyndande faktor, då många – i synnerhet inom IT – förlorade sina jobb. Det var dock först i samband med tjänster som Airbnb och Uber som vanligt folk började se såväl sin egendom som sin person – som ett medel att öka sina intäkter.
Robin Teigland menar att arbetsmarknaden som vi känner den är på väg att luckras upp. Utvecklingen har dock olika förutsättningar på olika håll i världen.
– I en stark välfärdsstat som Sverige är det enkelt att “gigga”. Visst, det är fortfarande svårt att få lån om du saknar fast anställning – men du har skattefinansierad vård och utbildning som grund här.
Det gör det enklare att våga vara egenanställd och frilansa, till skillnad från exempelvis USA där en fast anställning oftast betyder sjukförsäkringar och trygg inkomst för att betala dina barns utbildning. Samtidigt påpekar professor Teigland att ”giggare” inte är sena på att skapa egna lösningar när lagar och regler sackar efter.
– I England är det exempelvis vanligt med pier-to-pier-lösningar, där man går samman i nätverk och crowdfundar för att försäkra eller ge varandra lån, berättar hon.
”De traditionella jobben som vi känner dem i dag kommer att försvinna i och med automatiseringen.”
I Sverige erbjuder vissa fackförbund i dag försäkringar, avtal och särskild rådgivning för egenanställda. Det finns också ett brett urval av tjänster för den som vill kunna fakturera utan att starta egen firma. Trots förbättrade förutsättningar är stress en vanligt förekommande faktor, menar Teigland.
– Osäkerheten gör att många hela tiden tänker på hur de ska få in nästa gig. Å andra sidan erbjuder ju egenanställning en frihet som få arbetsgivare kan matcha. I synnerhet om det är ett jobb som kan skötas digitalt från var som helst.
Så hur ser då arbetsmarknaden ut om tio år?
– Det är så klart svårt att sia om. Jag brukar säga att det beror på en kombination av ekonomiska och teknologiska aspekter, samt sociologiska, ekologiska och juridiska förutsättningar. Och i synnerhet vilka politiska beslut som fattas. Men jag tror helt klart att framtiden tillhör nätverk och små till medelstora företag med platta organisationer, som bygger på samverkan snarare än hierarki.
Och om 50 år?
– De traditionella jobben som vi känner dem i dag kommer att försvinna i och med automatiseringen. På sikt tror jag på en de-urbanisering: vi kommer att flytta tillbaka ut på landsbygden – men arbeta med andra saker än bara skog och lantbruk. Den regionala utvecklingen kommer att booma och ge en ny, digital gröna vågen. Eller snarare: det blir den industriella revolutionen – rebooted.