1 Mar 2008 kl: 00:00

Professionell hjälp med cv:t

 

 

 

 

Det börjar på andra sidan Atlanten, som med så mycket annat. I USA har det i över femton års tid funnits en organiserad affärsverksamhet vars syfte är att hjälpa människor med deras cv:n. Kunderna är allt från collegestudenter och personer i början av karriären till äldre omskolade militärer. Gemensamt är att de tvekar inför uppgiften att skriva en bra och intresseväckande arbetsansökan.

 

– I grund och botten utgår den här verksamheten från att cv:t är det allra viktigaste redskapet för en arbetssökande person. Det är din egen reklamfilm, och det gäller att den är så professionell och välgjord som möjligt. Den måste sälja dig, säger Frank Fox, som är ordförande i och grundare av Professional Association of Resume Writers & Career Coaches, PARW/CC.

 

 

I dag finns det en mängd företag i USA som specialiserat sig på att skriva cv:n som är inriktade på olika branscher och jobb. Det finns cv-skribenter som erbjuder allt från studentpaket till speciella lösningar för vd:ar och andra chefer. De företag som är samlade under PARW/CC är alla certifierade av organisationen och på deras hemsida kan man hitta auktoriserade firmor världen över.

 

– De flesta företagen finns i USA, men även Kanada har många cv-skribenter och nu finns det även certifierade skribenter i Storbritannien, Tyskland, Australien, Mexiko, Chile, med flera. Kanske snart i Sverige också, säger Frank Fox.

 

 

Varför behövs professionella cv-skribenter?

– På vårt årliga konvent för cv-skribenter brukar jag ställa den frågan till våra medlemmar. Det enkla svaret är att det är så svårt att skriva om sig själv. Att avgöra om något är väsentligt eller överflödigt. Det är vikigt att man får in ett tredjepersonsperspektiv, säger Frank Fox.

 

 

Kan man inte låta sin kompis göra det i stället för att betala för det?

– Jo, det kanske man kan. Men det här är så viktiga grejer att man vill få det gjort på rätt sätt. Alla är helt enkelt inte bra på att skriva. Läser du hellre en bok skriven av Tom Clancy eller av en John Doe? säger Frank Fox

 

 

 

 

I Sverige är det inte särskilt vanligt med profesionella cv-skribenter, men tjänsten blir mer och mer efterfrågad enligt Linus Zachrisson, ägare och grundare till konsultföretaget MinKarriär.se som är de enda i Sverige som erbjuder den här tjänsten.

– Vi får in nya kunder varje dag. Folk har börjat inse att det är viktigt att ha ett bra cv och att det ger resultat att anlita professionella skribenter. Det ökar chansen att få ett jobb, säger han.

 

Vilka är det som köper era tjänster?

– Det är mestadels young professionals i 30-årsåldern som söker sig vidare i karriären. Vi kollar igenom det redan existerande cv:t och gör sedan en intervju med personen. Vi ger också feedback på det personliga brevet men vi skriver väldigt sällan hela brevet. Jag tror att det är svårt för någon utomstående att göra det, säger Linus Zachrisson.

 

 

 

 

Per Skallefell är studentansvarig på Ernst&Young. Han tror inte att företeelsen med professionellt skrivna cv:n är särskilt vanlig.

– Det låter lite konstigt, men jag blir samtidigt inte förvånad. Det finns många sätt att förbättra sitt cv på. Det här hamnar nog bara lite längre bort på skalan över vad som är brukligt, säger Per Skallefell.

 

 

Men om en utomstående person skriver ens cv, blir det verkligen personligt då?

– Jag ser inget dåligt med att man får hjälp med sitt cv. Det är inte bra om personligheten förvrängs i brevet, men kandidatens rätta personlighet kommer ändå fram under våra intervjuer, säger Per Skallefell.

 

 

För Frank Fox finns det inget tvivel i frågan.

– Trots att Coca-Cola, eller Volvo för din del då, kan sin produkt allra bäst, tror du inte att de tar in en reklambyrå för att hjälpa till med att skriva deras reklam? På samma sätt som en copywriter vet hur man ska kommunicera till en konsument vet de professionella cv-skribenterna mer om ansökningsprocesser, rekryterare och vad som gör ett cv bra än du som vanlig person, säger Frank Fox.