Privatdetektiv jagar skuldsatta CSN-låntagare
9 Jan 2019 kl: 00:00

Privatdetektiv jagar skuldsatta CSN-låntagare

Det var i juni 2018 som CSN startade inledde samarbetet med den svensktalande privatdetektiven. Hen bor i New York och bakgrunden till detta är att CSN har lokaliserat flera personer, bosatta i USA, med höga skulder som förfallit till betalning. Skulderna ska enligt CSN röra sig om mellan 500 000 kronor till 1 miljon kronor.

Myndigheten skickade över en med 85 personer som de haft svårt att lokalisera – och under hösten lyckades privatdetektiven hitta nya kontaktuppgifter i 95 procent av fallen, rapporterar CSN i ett pressmeddelande. De tror att en orsak till framgången är att detektiven har kunnat använda andra källor än CSN.

– Den här privatdetektiven i USA har tillgång till olika register och information som vi inte kan få fram, säger Magnus Berndtsson, avdelningschef på CSN, i en intervju med Ekot i Sveriges Radio.

Nu ska CSN utvärdera samarbetet för att se om metoden kan användas i större omfattning i hela USA – uppskattningsvis finns nämligen cirka 2 500 låntagare där som sammantaget har en skuld på närmare en miljard kronor.