10 Jun 2014 kl: 00:00

Preem tar vara på sina anställda

Ebba Färnlycke tycker om ekonomi – kanske lite mer än de flesta. På Preem i Stockholms unga område Hornsberg får hon ägna sig åt allt från avsättningar och bokslut till att förnya företagets hela ekonomisystem.

 
Främst arbetar Ebba med Financial Controlling. Hon jobbar mot ett av företagets tre affärsområden, ser om deras ekonomiska processer går att effektivisera och håller i utbildningar ute på avdelningarna.  
– Just nu gör vi en övergripande genomgång av våra rutiner. Preem är flera företag som genom åren har slagits ihop och vi ska skapa ett enhetligt ekonomisystem på alla nivåer. Det är ett stort projekt, men jag gillar utmaningar.  
Arbetet på Preem är varierande och flexibelt, menar Ebba, både till tiderna och till hur dagarna ser ut. 
– Egentligen ska vi finnas på plats mellan klockan nio och klockan tre, men med dagens teknologi är inte ens det skrivet i sten. När jag är på plats sitter jag sällan still. Jag pratar hellre än mejlar, så det blir mycket spring i trapporna. Och varje dag finns det nya problem som ska lösas, så jag blir aldrig uttråkad.
 
När årstiden tillåter tar Ebba gärna med sig lunchlådan till kajen.
 – Det är spännande att se hur snabbt saker förändras här. Jag har jobbat på Preem sedan 2011 och under den tiden har Hornsberg växt från ett industriområde till en riktig stadsdel. 
Under de två åren som har gått har även Ebbas roll på Preem utvecklats.
– Min arbetsroll har växt och jag har växt med den. Det är en skön känsla. Jag vet hur mycket fungerar, men jag känner inte att jag har gjort mitt här – tvärtom.
 
Tidigare har Ebba jobbat med revision på ett företag där dagarna ofta blev långa. När hon kom till Preem var kontrasten tydlig. 
– De strävar inte efter att man ska jobba ihjäl sig här. Visst kan det bli arbetstoppar men de är undantag, och att jobba över varje kväll är inget som krävs för att avancera. Preem tar vara på oss anställda hellre än att köra slut på oss.