Peters uppväxt präglades av teknik och företagande. Han började arbeta redan vid 13-årsåldern och har alltid haft som intresse att göra affärer och testa på nya idéer. När Peter tog över familjeföretaget var det en tuff period för Rejlers, men med en positiv syn och en stark vilja lyckades han göra det till branschens bästa bolag.
”Varje medarbetare kräver ett enskilt ledarskap”
Hur skulle du beskriva din ledarstil?
– Väldigt engagerande. Jag försöker att alltid sprida så mycket energi och entusiasm som jag kan i organisationen. I början åkte jag till exempel aldrig förbi ett kontor utan att gå in och prata med medarbetarna och peppa dem. En annan viktig sak är att kunna släppa ifrån sig befogenhet och ansvar – jag delegerar mycket och får mina medarbetare att känna att de har ansvar och kan driva egna verksamheter med mitt stöd. Jag tror mycket på människor och på att alla kan utvecklas och bli bra ledare.
Vad gör du för att stimulera medarbetarnas kreativitet?
– Vi har ett ledarskapsprogram som handlar om att förstå vem du är, förstå kulturen, våra värderingar och att vara personlig – att våga vara öppen och veta att det är tillåtet att göra misstag. Jag tycker att det viktigaste för en ledare är att sprida energi och kraft ut i organisationen, men också hela tiden se till att medarbetarna får uppföljning och feedback. På Rejlers finns ansvaret längst ut i organisationen, och därför får medarbetarna stort ansvar själva att fatta besluten som krävs ute på plats. Men de vet också att jag finns ett samtal bort och att min dörr alltid är öppen.
Vilken är den största utmaningen med att vara ledare i dag?
– Varje medarbetare har unika egenskaper och erfarenheter, vilket gör att varje medarbetare kräver ett enskilt ledarskap. Som ledare måste man kunna leda utifrån sig själv men också utifrån vem man har framför sig. Leder man på fel sätt så kommer personen inte utvecklas. Det är en utmaning att förstå hur man ska agera i varje enskild situation. Det är också en utmaning att leda ett personalintensivt konsultföretag, eftersom hela kapaciteten sitter i människan och man måste vårda den på bästa sätt. Det krävs ett helikopterperspektiv och en framtidsvision som går att förmedla ut i organisationen.