Politisk tabukrossare
10 Dec 2014 kl: 00:00

Politisk tabukrossare

>> Tillbaka till Uppstickarlistan 

Liv Strömquist är serieskapare, poddare, underhållare, folkbildare och har under 2014 varit mer aktuell än någonsin, inte minst genom sin bok Kunskapens frukt som kretsar kring det kvinnliga könsorganet.

Du har haft ett intensivt år med föreställning på Dramaten, utställning på Landskrona museum, poddat, gjort serier och släppt en bok. Hur får du ihop allt?
– Jag vet inte riktigt. Jag får inte riktigt ihop det alltid. Det är ett pusslande och hattande.

Vad tycker du är roligast att ägna dig åt?
– Allt är roligt på olika sätt. Men jag gillar väldigt mycket att sitta under en längre sammanhängande tid och koncentrat göra mina serier.

Vad tycker du själv är det mest uppstickiga du har gjort i år?
– Det är nog boken Kunskapens frukt som kom ut i år och som handlar om de yttre delarna av kvinnors könsorgan. Jag skildrar könet ur ett samhälleligt och historiskt perspektiv. Jag hade önskat att någon diskuterat det när jag var yngre. Jag hoppas och försöker höja medvetenheten och kunskapen om kvinnans kropp och lyfta upp frågan på den politiska agendan.

Vad inspirerar dig?
– Jag blir jävligt inspirerad av samhällsteori, att läsa någon sociologisk forskares text, allmän samhällsforskning eller genusteori. Just nu läser jag Beverley Skeggs forskning om hur arbetarklassen porträtteras i dokusåpor i England. Hennes forskning visar att människor från arbetarklassen alltid skildras som någon som har misslyckats med något eller lärt sig något. Typ lärt sig laga mat, misslyckats med sin ekonomi.

Vad har du för planer för 2015?
– Just nu jobbar jag mycket med att marknadsföra Kunskapens frukt. Sedan jobbar jag också med en annan bok tillsammans med Caroline Ringskog Ferrada-Noli. Den boken blir som en förlängning av vår podcast, En varg söker sin pod. Vi svarar på lyssnarnas frågor, så boken kommer att handla om livet i största allmänhet. Ett kapitel handlar till exempel om kärlek, ett om ångest, ett om politik och ett om utseende och stil.