Plats 6: Alice Teodorescu
3 Dec 2015 kl: 00:00

Plats 6: Alice Teodorescu

Hur var det att axla den rollen?

– Det har varit lite utav en dröm att få en sådan roll. Så när jag fick frågan kändes det jätteroligt, inte minst tack vare läget politiken befinner sig i dag.

”Jag har alltid varit intresserad av språk och argument, och funderat kring hur samhället hänger ihop”

Några ledarskribenter valde att säga upp sig i protest när det blev känt att du skulle ta över. Hur kändes det?

– Det var självklart inte vad jag hade väntat mig när jag tackade ja till jobbet. Jag var inte alls förberedd på den reaktionen. Samtidigt ledde det till en välbehövlig diskussion om ideologier. Och i dag består ledarredaktionen av ett sammansvetsat gäng.

Du har varit en offentligt skrivande person i sex år nu. Hur har du tagit dig dit du är i dag?

– Jag har alltid varit intresserad av språk och argument, och funderat kring hur samhället hänger ihop. Och mitt politiska intresse väcktes någon gång i sjuan. I min klass fanns nämligen en tjej som stod långt vänsterut politiskt och som var en slipad debattör. Hon inspirerade mig att vässa mina argument så att jag kunde ta debatten mot henne.

Hur hanterar du den kritik du får utstå som politisk debattör?

– Eftersom jag ägnar mig åt åsikter vore det konstigt om jag aldrig skulle få kritik. Jobbet går ut på att beröra och uppröra. Men jobbet kräver att man är både en känslig och en hårdhudad person. För det kan vara tufft. Men jag har ett stort nätverk av nära och gamla vänner som inte har med den här världen att göra. Och också av äldre personer som varit verksamma inom åsiktsjournalistiken länge. Den kombinationen är viktig för att behålla verklighetsförankringen.

”När man har politik som intresse och jobb är det lätt att jobba dygnet runt. Jag försöker därför hämta inspiration genom att göra helt andra saker”

Det är andra gången du är med på Uppstickarlistan. Förra gången var 2010 när du hade startat ett kvinnligt nätverk. Berätta om det!

– En plats i himlen för kvinnor som hjälper varandra startade jag när jag var ny i Stockholm. Det har varit en plattform för samtal om karriär, prioriteringar och misslyckanden. Nätverket är inte så aktivt i dag, men vi har kvar en dold grupp på Facebook där många fortfarande stöttar varandra. Jag är väldigt glad att jag startade det, men är faktiskt ännu stoltare över att det lever sitt eget liv i dag.

Är du feminist?

– Nej. Jag är humanist, och det räcker.

Var hämtar du inspiration?

– När man har politik som intresse och jobb är det lätt att jobba dygnet runt. Jag försöker därför hämta inspiration genom att göra helt andra saker. Jag läser till exempel skönlitteratur och så tycker jag mycket om att måla akvarell och dansa balett.

Vad ser du mest fram emot med 2016?

– Jag har haft ett intensivt år, så jag hoppas någonstans att det blir ett lite lugnare år och att jag får tid att förvalta den förändring som jag har satt igång på GP. Min ambition är att stärka GP:s röst och placera ledarsidan i centrum för den svenska idédebatten.

Tillbaka till listan