Plats 30: Thomas Sjögren
3 Dec 2015 kl: 00:00

Plats 30: Thomas Sjögren

Grattis till uppstickarplatsen!

– Tack, det känns jätteroligt att bli uppmärksammad av er.

Du är en av de yngsta någonsin som vunnit titeln Årets kock. Vad gör dig till en vinnare?

– Jag gick in med inställningen att jag skulle vara nöjd oavsett om jag vann eller inte, vilket gjorde att jag kunde slappna av och prestera bra. Jag var en underdog i sammanhanget vilket gjorde det lite extra kul ¬– att få smiska eliten på fingrarna litegrann. Och så tror jag att muskotnöten hjälpte till också.

Muskotnöten?

– Jag har haft en muskotnöt i fickan i tre år nu, det ger mig tur. Jag är lite vidskeplig av mig.

”Mamma hittade en lapp från när jag var sex år där det stod att jag ville bli kock när jag blev stor”

Vilken av tävlingsrätterna (fem smårätter på fisk och skaldjur och en varmrätt på lamm) var du mest nöjd med?

– Lammrätten satt verkligen bra. Fast jag vann mest poäng på fisk- och skaldjursrätterna. Men jag har jobbat mycket i Göteborg och där är fisk och skaldjur standard, så för mig var lammet mer utav en utmaning.

Har du alltid vetat bli kock?

– Ja, jag tror det. Mamma hittade en lapp från när jag var sex år där det stod att jag ville bli kock när jag blev stor. Jag bakade och pysslade mycket när jag var barn. Och det jag gillar mest med yrket i dag är just att man får vara kreativ.

Vilken är din absoluta favoriträtt?

– Blodpudding, fläsk och lingon med iskall mjölk. Mjölken ska stå i frysen i en timme, då blir den perfekt tempererad.

Var hämtar du inspiration?

– I skogen. Jag tycker om att vara ute i naturen. Och av restaurangbesök.

Vad har du för planer för 2016?

– Jag ska börja på samma sätt som jag gör nu, nämligen åka runt som frilansare och gästspela på olika restauranger. Det är väldigt roligt! Funderar också på att starta upp något eget i en lokal som jag har tillgång till i Stockholm.

Tillbaka till listan