När Botkyrka kommun tog beslut om att sälja ut 1 300 hem bakom de boendes ryggar skulle det inte få ske utan motstånd. Alby är inte till salu tog upp kampen för demokratin.
Berätta om initiativet!
– Det började med ett möte där kommunen informerade om utförsäljningen. Alla gick därifrån och kände sig maktlösa, för man hade redan -tagit beslutet över våra huvuden. Samma sak har gjorts i bland annat Fittja där situationen har försämrats för de boende. Därför bestämde vi oss för att agera. Genom att samla in namnunderskrifter ville vi få till en folkomröstning och skrämma eventuella köpare med en stark opinion.
Hur gick ni tillväga?
– Vi träffades varje helg under ett års tid och anordnade en demonstration och en stor konsert där vi samlade in namn. Vid ett par tillfällen ringde kommunen och Botkyrka-byggen polisen i samband med våra fredliga protester. Då tändes en gnista som resulterade i en debattartikel i Aftonbladet vilket gjorde att vår kampanj blev nationell.
Vad är statusen nu?
– Trots att vi fick ihop över 6 600 namn ledde det inte till en folkomröstning, kommunen sålde ut ändå. Det känns såklart uppgivet. I en tid då det bränns bilar i förorterna och det -klagas på att folk inte engagerar sig politiskt försökte vi göra någonting bra, men utan -resultat. Vi har överklagat beslutet till för-valtningsrätten där ärendet ligger just nu.
Vad har inspirerat er mest under året?
– Alla ungdomar som har stått ute på tunnelbanestationer hela helger för att samla in namn trots att de inte ens får rösta. Och människor från andra förorter och från Göteborg som har åkt hela vägen till Alby för att stå med oss ute i kylan och hjälpa till.
Vad är det uppstickigaste ni har gjort?
Varenda namnunderskrift har varit uppstickig! Vi har visat samhället att förortsbor visst är intresserade av politik, bara inte den rådande politiken.
Läs mer om uppstickarna:
» Se Topplistan med Uppstickarna 2013, plats 1-30