Plats 2: ”I framtiden har vi miljoner butiker”
10 Dec 2013 kl: 00:00

Plats 2: ”I framtiden har vi miljoner butiker”

Det har börjat bra. På bara 18 månader har över 30 000 shoppar i drygt 100 länder öppnats genom Tictail och vd:n Carl Waldekranz, 27, är omskriven i världsmedia och har jämförts med Apples grundare Steve Jobs.

 

Hur kom ni på idén?

– Jag och de andra medgrundarna började titta på olika e-handelslösningar och insåg att det fanns många bra kundupplevelser, däremot var systemen bakom dem riktigt kassa och krångliga att använda. Samtidigt är de flesta företag inom e-handel mikroföretag och enskilda firmor. Vi insåg att vi skulle bygga världens största e-handelsföretag som bygger för människor.

 

Hur gick ni tillväga?

– Vi träffades i mitt kök varje fredagsefter-middag. Sedan satt vi där hela helgen och hackade och byggde fram till sent in på söndagseftermiddagarna, varje helg i sex månader. Vi gick helt under jorden. Samtidigt tog vi halva vår lön varje månad och la på ett gemensamt sparkonto, det blev vårt startkapital. Efter sex månaders förberedelser sa alla upp sig från sina jobb och satsade allt på Tictail.

 

Hur kändes det att jämföras med Steve Jobs i tidningen The Telegraph?

– Det var en fin artikel, men jag hade svårt att lägga upp den på min Facebook. Det är givetvis en smickrande jämförelse, men inte en riktig. Till skillnad från Steve är jag inte en person som ensam tar företaget framåt, vi är fyra grundare som gör detta tillsammans.

 

Hur ser du på framtiden?

– Då har vi miljoner butiker och Tictail är ett substantiv på en e-handel som är snabb och där du som konsument och kund kan handla överallt i hela världen. Tittar vi ännu längre fram har Tictail utvecklats från fokus på e-handel till fokus på att göra entreprenörskap enkelt. Jag ser framför mig att det finns en ’’Tictail Store’’ i varje stad i hela världen som hjälper entreprenörer med deras företag och att vi finns i U-länder och hjälper till med mikrolån och stödfunktioner.

 

Läs mer om Uppstickarna:

» Se Topplistan med Uppstickarna 2013, plats 1-30

» Se Heta listan med Uppstickarna 2013, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2013, plats 66-100