Plats 19: Manfred Erlandsson
3 Dec 2015 kl: 00:00

Plats 19: Manfred Erlandsson

Grattis till platsen på Shortcuts uppstickarlista!

– Tack, det känns jättebra!

Vad är du mest stolt över att ha gjort i år?

– Det är nog en helhet av det jag har gjort på Youtube; jag har gjort många roliga videor, gjort videor med folk jag tycker om och fått ännu fler prenumeranter. Just nu är det 134 000 som följer mig (ökningen går snabbt – när artikeln publiceras är siffran uppe i 137 000, reds. anm.)!

Varför började du göra Youtube-videor?

– Det var hösten 2012, när jag skulle fylla 13 år. Jag hade tänkt ganska länge på att jag ville börja vlogga och skrev till några som jag själv följde och bad dem om tips. Några svarade och gav jättebra tips. En sak som är lite kul är att jag är kompis med dem i dag, till exempel Clara Henry och HejaInternet-Jocke.

– Hur som helst, jag filmade en video och lade upp den – sedan var det igång. Eller, den första filmen tog jag faktiskt bort efter en dag, det var en video där jag pratar om Bolibompa. I stället gjorde jag en som heter ”Jag börjar vlogga!” och den kan man fortfarande se på min kanal.

”Egentligen gör jag videorna mycket för min egen skull, men när jag vet att folk blir glada av dem så gör jag det för deras skull också så klart”

Du lägger ju upp en ny video varje måndag. Varifrån får du alla idéer?

– Ibland dyker de bara upp i huvudet, sedan får jag sätta mig ner och utveckla dem. Men ibland är det helt tomt. Då kan jag kolla runt på andra Youtubers på fredagskvällen och se vad de har gjort. Man kopierar ju aldrig rakt av, men man hittar alltid inspiration i andras videor.

Vilken är den bästa videon du har gjort, enligt dig själv?

– Jag tycker att ”Ballongrummet” är bra. Den gjorde jag i somras när jag precis hade passerat 100 000 prenumeranter. För att fira det beställde jag 500 ballonger som jag blåste upp och fyllde mitt rum med. Det var väldigt kul – och det blev en bra video också!

Varför tror du att just du har blivit så populär?

– Jag vet inte riktigt. Jag började ju för att jag tyckte det var kul och gör videor som jag själv tycker är roliga. Sedan tycker tydligen många andra också att de är roliga.

Ja, du får ju sjukt mycket kärlek från dina fans. Vad betyder det för dig?

– Det är väldigt motiverande, det gör att man hela tiden vill fortsätta. Egentligen gör jag videorna mycket för min egen skull, men när jag vet att folk blir glada av dem så gör jag det för deras skull också så klart.

”På varje video får jag alltid några elaka kommentarer. Men det handlar kanske bara om två procent, så jag fokuserar inte alls på det. Varför kollar de om de tycker att det är så dåligt, liksom?”

På Youtube är du kändis – men hur är det i verkliga livet?

– Det är många som känner igen mig på stan och ibland skriker de lite. Det jobbiga är när folk står i ett litet gäng och man ser hur de tittar och viskar, men säger inget. Då vill jag hellre att de kommer fram och pratar eller tar en bild med mig, det är mycket roligare.

Många internetkändisar får ta emot mycket näthat. Har du någon gång blivit utsatt för det?

– På varje video får jag alltid några elaka kommentarer. Men det handlar kanske bara om två procent, så jag fokuserar inte alls på det. Varför kollar de om de tycker att det är så dåligt, liksom? Men jag är lyckligt lottad som får så pass lite negativa kommentarer jämfört med många andra.

Vad tror du att det beror på?

– Det är väl för att jag är en vit man. Om du är tjej får du automatiskt jättemycket mer hat. Det är helt sjukt, men så är det verkligen.

Vem tycker du är bäst av de andra Youtube-stjärnorna?

– Jag tycker att Connor Franta och Shane Dawson är grymt bra. Av de svenska gillar jag Hampus Hedström, Clara Henry och 2chips1cola väldigt mycket.

Hur mycket tid ägnar du åt Youtube?

– Alltså… jag prenumererar på 1 000 kanaler. Jag är verkligen ett freak på Youtube, jag lever mitt liv på Youtube. När jag kommer hem från skolan gör jag antingen en video själv eller kollar på andra. Och på rasterna i skolan kan jag också kolla. I snitt kanske jag hänger fyra timmar per dag på Youtube.

Vad önskar du dig av 2016?

– Om jag kunde nå 200 000 prenumeranter så vore det ascoolt. Om det går. Annars är mitt mål för framtiden att utvecklas på Youtube, men även att prova annat skådespeleri.

Har du fått sådana förfrågningar?

– Absolut, det har jag. Det är saker på gång, men jag kan inte berätta mer om det just nu. Håll utkik!

Till sist, kan du berätta något om dig själv som inte många vet?

– Jag hade en grej som jag alltid svarade på den frågan förut – att jag föddes i en bil – men nu är det så många som vet om det. Men en sak som jag inte brukar prata om är att jag har trollat sedan jag var fem år. Det kanske blir en video om det någon gång framöver!

Tillbaka till listan