Plats 13: Jonathan Ortheden
3 Dec 2015 kl: 00:00

Plats 13: Jonathan Ortheden

Placeringen på Shortcuts uppstickarlista är inte den enda utmärkelsen du har fått – du har även fått Apples stipendium två år i rad. Berätta mer!

– Varje år har Apple en tävling dit man kan skicka in sin app. De väljer ut de 200 bästa bidragen från hela världen, som får besöka Apples huvudkontor i Kalifornien, gå på ett event, träffa deras utvecklare och en hel del annat. När jag skulle ta studenten i somras hade Apple årets event precis samma dag, så jag var tvungen att åka dit. Så jag tillbringade min studentdag med Tim Cook. Trots att jag missade studenten så var det helt okej, skrattar Jonathan.

”Så vi tänkte ”äh, vi hackar Snapchat”. Vi satte oss under en helg, lyckades knäcka servrarna och kunde spara bilderna”

En av de första apparna du byggde var SnapGrabble. Hur kom du på idén?

– Det var när jag var 15 och Snapchat precis hade släppts. Jag och en kompis snackade om appen på Skype och kom fram till att folk kommer vilja spara de här bilderna. Så vi tänkte ”äh, vi hackar Snapchat”. Vi satte oss under en helg, lyckades knäcka Snapchats servrar och kunde spara bilderna. Sedan släppte vi appen på App Store – och plötsligt låg den på topplistan i 120 länder. Moraliskt sett var det kanske lite fel, men som 15-åring spelar det ingen roll.

Ja, för Snapchat blev väl inte särskilt glada?

– Nej, det kan man väl inte säga. Vi gick ju emot hela poängen med deras app och tjänade pengar på det. Efter några månader fick vi ett mejl där de radade upp alla lagar som vi bröt emot. Det var i stort sett ett hotmejl, eftersom de skrev att de skulle stämma oss om vi inte tog ner appen inom sju dagar.

”Totalt har jag gjort 21 appar. En av de största är SchemaAppen, som jag fick idén till när jag själv gick på gymnasiet”

Hur kändes det?

– Det är kul att se hur man kan påverka stora företag och många människor genom det man gör. Jag väntade sex dagar och 18 timmar, sedan tog jag ner appen och svarade Snapchat: ”Oj, ert mejl hamnade i skräpposten, men nu har vi tagit bort appen.”

Vilka appar har du gjort sedan dess?

– Totalt har jag gjort 21 appar. En av de största är SchemaAppen, som jag fick idén till när jag själv gick på gymnasiet. Det var otroligt krångligt att gå in på skolans hemsida och kolla schemat, så jag byggde en app där man snabbt kunde se sitt schema. Jag släppte appen och snart började folk älska den – i dag har den 125 000 aktiva, dagliga användare. Nu har vi precis släppt SchemaAppen 2 med bland annat snyggare design, där du kan få påminnelser innan lektionerna och se allt i din Apple Watch.

Och SchemaAppen ska även ha väckt Apples intresse?

– Ja, inför lanseringen av Apple Watch flög de in mig, en designer och personer från några andra företag för att delta i en workshop och utveckla till klockan. Allt var väldigt hemligt, precis som det mesta kring Apple är, och jag får inte berätta hur mycket som helst. Men vi var i alla fall i Cupertino några dagar och det var en väldigt häftig upplevelse.

Just nu är du i Boston. Vad gör du där?

– Jag kom hit i slutet av oktober och stannar åtminstone till januari, för att delta i ett acceleratorprogram genom SACC, Swedish-American Chamber of Commerce. Vi får träffa allt ifrån personer som har jobbat på Google, till marknadsföringsproffs som vet exakt vad som krävs för att lyckas i USA. Den 15 november föreläste jag även på TedX i Boston om mina erfarenheter och hur jag ser problem ur en annorlunda synvinkel, som gör att jag kan hitta lösningar på dem med hjälp av appar.

Vem inspireras du själv av?

– Jag gillar Elon Musk, grundaren av Tesla Motors och PayPal. Han ser saker annorlunda och hittar nya lösningar på problem. Han lyckas göra sådant som folk säger är omöjligt.

”Nu satsar jag stenhårt på att lansera i USA och drömmen i framtiden att revolutionera apputvecklingen”

Vilka tips kan du ge andra unga entreprenörer?

– Kör stenhårt, även om allt inte går som du tänkt dig. Det kommer att komma så många gånger när du känner att du bara vill ge upp. Det som lyckade och framgångsrika entreprenörer gör annorlunda är att de inte ger upp vid sådana tillfällen, utan kämpar vidare, säger Jonathan.

– Att ha en mentor är också otroligt värdefullt. Det ska vara en person utanför ditt eget företag, som kan ge nya insikter och perspektiv. Jag hade jättetur som träffade min mentor när han var i min skola och föreläste om patent. Han arbetar inte alls inom techbranschen, och det gör oss till en bra kombination.

Nu när du har träffat stora techföretag och-profiler, har du något drömföretag som du vill jobba för?

– Nej, jag vill köra mitt eget race med App Universe. Nu satsar jag stenhårt på att lansera i USA och drömmen i framtiden att revolutionera apputvecklingen. De stora jättarna får passa sig!

Tillbaka till listan