Planera smart – slipp semesterstressen
29 Maj 2013 kl: 00:00

Planera smart – slipp semesterstressen

Shortcuts effektivitetsexpert Maria Breitholtz Söderström vet vad som krävs för att kunna ägna hängmattan den uppmärksamhet den förtjänar.

– Oavsett om det är din första semester eller om du har hunnit med ett antal så är det viktigt att få ett avslut på jobbet innan du går på semester. Vänta inte till sista dagen utan fundera redan nu på vad du behöver städa undan innan du försvinner iväg för att så fort som möjligt kunna koppla bort jobbet.

 

Även om du kanske inte vill tänka på tiden efter din ledighet så kan det underlätta att tänka framåt för att slippa onödig stress.

– Skriv ner så specifikt som möjligt vad som behöver göras och gör klart var du hittar eventuellt material så att du kan känna dig lugn över att du kommer veta vad du ska göra när du är tillbaka på jobbet.

 

Känn efter hur kontaktbar du ska vara

En ständig påminnelse om det hektiska vardagslivet när du sitter där på stranden, i stugan eller bara ligger och slappar på närmsta soffa, kan vara ljudet från en idogt plingande mailkorg. Här gäller det att känna efter hur kontaktbar du vill eller måste vara.

– Självklart är det allra bäst för hjärnan om du kan släppa jobbsamtal och mejlande men för vissa upplevs det som mer stressande att inte vara tillgänglig alls eller så har du ett jobb eller en chef som kräver att du måste finns tillgänglig. Oavsett vad så är det viktigt att du har funderat över vad som är okej för dig. Om du känner att du själv inte kan släppa till exempel mejlkollandet även om chefen sagt att du kan eller till och med ska göra det, då skulle jag fundera över vad det beror på.

 

Satsa på en snabb sorti

Hon menar att många av oss behöver lite “avgiftning” när det gäller tillgänglighetsnojan. För ärligt talat, går jorden under om du inte svarar på tillrop?

– Vill du inte vara nåbar per telefon eller mejl så var tydlig med det både på mobilsvar och i autosvar för mejlen så att folk vet vad de kan förvänta sig. Har du ett jobb som kräver att du är tillgänglig eller om du blir stressad av att inte vara det så bestäm dig åtminstone för när du kollar av mejl och telefonsvarare och låt jobbmobilen ligga däremellan.

 

När du väl har knappat in ditt autoreply rekommenderar Maria en snabb sorti från vardagslivet.

– Har du möjlighet så tycker jag att det är bra att åka iväg direkt, eftersom ett miljöombyte brukar underlätta att komma ur ”ekorrhjulet” snabbt.

 

PS.

Om du ska lämna över dina arbetsuppgifter till någon annan och behöver ge instruktioner, se till att göra det i god tid både för din egen och för den andra personens skull.