”Planen är att misslyckas mycket och ofta”
7 Jan 2013 kl: 00:00

”Planen är att misslyckas mycket och ofta”

Marlena Batist, 30, är en riktig Marlena Batist Foto Christian Gustavssoneldsjäl när det kommer till företagande. I januari 2012 fick 10 000 gymnasister hennes bok ”så här kan du också starta företag” och vill att alla ska se möjligheten att driva något eget. Hon bloggar, föreläser om entreprenörsskap och marknadsföring och driver flera företag och sajter. (Topplistan.)

 

Vem  har inspirerat dig under året och varför?
– Farid Nolen är en av de som inspirerat mig. Han menar att det är i misslyckanden som tillväxt sker och att det är ok att inte förstå någonting i perioder. Att inte förstå är bara ett tecken på att du utvecklas.

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?

– Att bestämma vad jag ska lägga min tid på.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
– Att misslyckas mycket och ofta.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?

– Min bok och Startitup.se.

 

 

Johannes Hansen, 26, är en riktig stjärna på föreläsarhimlen och har själv gått från att vara blyg till att prata inför tusentals åskådare. Han jobbar för att alla ska inse sina möjligheter – och ta vara på dem.  (Topplistan.)


Vem har inspirerat dig under året och varför?

Sanna Kallur för sin enorma kärlek till idrotten. Mattias Lundgren för alla rädslor han har utmanat. Christoffer Caesar för att han ska till Burundi och bygga vattenkraft. Navid Modiri för sin värme och verbala edge. Jesper Heed för sin medmänskliga och visionära beslutsamhet.

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
Ett misslyckat partnerskap i början av året gjorde att jag i februari nästan gick i konkurs. Jag har utmanat mitt kontrollbehov och klivit upp på scen oförberedd inför tusentals gymnasieelever. Utöver det har jag vågat bli kär igen och mött mig själv under 10 dagar och 90 timmars tystnadsmeditation. Det var igen lek.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
– Jag kommer att fortsätta mitt arbete mot en modigare och mer mänsklig värld. Att utmana min rädsla för att bli bedömd genom att släppa en bok under våren är ett steg. Min stora passion är att arbeta för att utveckla häftiga människor och varumärken till nya höjder. Jag söker ständigt efter nya utmaningar och intressanta projekt. Kan väl nämnas att vi arbetar med att sätta planerna för att fylla Globen under hösten 2013 och utmana etablissemangen om titeln Sveriges vassaste föreläsare. I övrigt fortsätter jag min resa mot att bli Europas starkaste varumärke inom personlig utveckling.

 

Vad tycker du själv är det uppstickigaste du gjort under året?
– Det som slår mig är när jag fick 200 revisorer att fuldansa till ”I’m sexy and I know it”, när jag utmanade slipsgubbarna i ledningsgruppen att krama varandra på riktigt eller när jag skrek ”varför är du så jävla feg” till en viktig kund för att jag bryr mig om henne. Sen tänker jag väl att min ”Fuck your fears”-turné i Sveriges näringsliv är lite uppstickit. Utöver det så har jag under året tränat över 100 vd:ar i personligt ledarskap, fyllt min scen till bristningsgränsen under Peace & Love-festivalen och gav fingret åt ordspråket ”du kan inte bli kung i din egen stad” när jag fyllde Maximteatern i Borlänge för att prata om drömmar.

 

 

Johanna Dahlin, 27, Elin Östling, 27, och Amanda Lundeteg, 28, tog sig till final i entreprenörstävilngen Idéjakten med sin idé Bar Gen(i)us – som syftar tll att anordna jämställdhets-workshops för managers, HR-ansvariga, marknadsförare, ledningar, styrelser, chefer och personal. Tanken är att genussamtalet ska ske i avslappnade miljöer, så som på en bar eller i en restaurang. (Varma listan)


Vem har inspirerat er under året och varför?
– Ledningen för Lundin Petrolium inspirerade oss djupt när de bryskt tystade journalisten Kerstin Lundell (aktieägare) i hennes fråga om oljebolagets affärer i Sudan. Andra exempel är SCB:s lathund om jämställdhetsläget i Sverige samt Bosse Hanssons och Ulf Brunnbergs plumpa uttalanden om ”svartingar” respektive ”feminister”. Den här sortens misslyckanden upprör oss och är en ständig inspirationskälla. Vi inspireras naturligtvis också av vettiga personer som tar samhällsförändringen i egna händer. Lina Thomsgård och Kawa Zolfagary är bra förebilder.

 

Vad har varit den största utmaningen under 2012?
– Tiden – denna ständiga klyscha. Att hinna med våra arbeten samtidigt som vi driver den politiska bloggen Plain Jane och därtill delta i Idéjakten med Bar Gen(i)us har varit årets största utmaning.

 

Hur ser planerna ut inför 2013?
– Vi tänker fortsätta ta reda på varför olika fenomen i samhället ser ut som de gör. Vi tror nämligen att ett bra sätt att råda bot på skevheter och snedfördelningar är att peta i samhällsstrukturer och på så sätt rubba människors invanda tanke- och handlingsmönster. Detta tänker vi fortsätta göra på vår blogg och genom att vidareutveckla Bar Gen(i)us.

Vad tycker ni själva är det uppstickigaste ni gjort under året?
– Att börja förverkliga Bar Gen(i)ius. Att röra om i näringslivets toppskikt har varit  både kul och uppstickigt eftersom vi varken har erfarenhet av eget företagande eller är representativa för de människor vi vill nå.

 

 

Läs mer om Uppstickarna!

 

”Att slå igenom i Japan är uppstickigt” – YOHIO, Nina Åkestam, Martin Källström och Sara Magnusson

”Att bryta ihop i tv var underligt” – Gina Dirawi, Ashkan Safaee, Marcus Hartwall och Sandra Olofsson

”De sa att jag var dömd till att misslyckas” – Anitha Schulman, Cecilia Andrén Nyström, Christoffer Sundberg och Arvid Morin, Oscar Lundin och Benjamin Kainz.

Fyra Uppstickare med känsla för livet – Adam Pålsson, Carl Reuterskiöld, Julia Mjörnstedt och Maria Nilsdotter.

 

» Se Topplistan med Uppstickarna 2012, plats 1-30
» Se Heta listan med Uppstickarna 2012, plats 31-65

» Se Varma listan med Uppstickarna 2012, plats 66-100