Piffade upp kontoret med gräs och kor
19 Feb 2013 kl: 00:00

Piffade upp kontoret med gräs och kor

Enligt en ny undersökning från Kinnarps som genomförts av Demoskop anser 94 procent av de tillfrågade att arbetsmiljön är viktig för att man ska trivas på kontoret. Att designen är genomtänkt gör att trivseln och prestationen ökar, dessutom får arbetsgivaren större attraktionskraft.

– Att arbetsmiljön är viktig är ingen nyhet, men att den kan ha en så pass konkret påverkan på produktivitet och välmående som undersökningen visade, var en aning överraskande, meddelar Elisabeth Slunge som är Brand, Range, Design Director på Kinnarps.

 

I undersökningen har 1000 personerOscar och Tony på Ideas. Foto: Mårten Gullstrand fått svara på olika frågor angående arbetsmiljön. Resultatet visar att 85 procent av kontorsarbetande svenskar upplever att deras prestation påverkas av arbetsmiljön. 92 procent tycker att det är viktigt att arbetsgivaren liksom andra företag erbjuder en attraktiv arbetsmiljö och 94 procent upplever arbetsmiljön som viktig för att trivas på jobbet.

 

Förra året anordnades tävlingen Sveriges snyggaste kontor för andra gången av magasinet Lokalnytt. Vinnaren blev Ideas, ett företag med rötterna i reklamvärlden som jobbar med marknadsföring, design och inredning.

 

Tony Rydberg, grundare och designer på Ideas, förklarar att det är viktigt att man skapar en varierad arbetsmiljö.

– Det ska finnas möjligheter till olika upplevelser på platsen. Självklart ska ljud och ljus också spegla detta. Vi arbetar i en miljö med spännande ljudabsorberande undertaksöar. Det finns också möjlighet att skapa ”tysta rum”, perfekt att dra sig tillbaka i och pausa efter ett pass i ett öppet kontorslandskap. Alla lokalerna behöver heller inte bada i ljus. Kontoret ska kännas lika attraktivt som min hemmamiljö.

 

Kan form gå före nytta eller tvärt om?

– Det kan det kanske få lov att göra beroende på vilka arbetsuppgifter som ska lösas i miljön. Vad som är snygg design är alltid en fråga om smak och tycke, men att miljön speglar verksamheten är jätteviktigt.

Hur ser det ultimata kontoret ut?

– Som vårt! Det speglar vår verksamhet, och är en aptitretare för våra kunder. Vårt showroom är organiskt och i ständig förändring, vi gillar att kittla folks innersta och aktivera alla sinnena.

 

Vad är ni mest nöjda med?

– Miljön, som både är kreativ och

funktionell. Vi har flyttat in naturen i kontorsmiljön, gräsmattor, kor, moln och fågelkvitter blandas med betong och en stor portion humor.

 

Vad är ni minst nöjda med?

– Hyran…

Tonys bästa budgettips när du inreder ett kontor:

– Var inte rädd att blanda gammalt, slitet och nött med nytt, skapa en trivsam miljö.

– Ta hjälp av en duktig inredare som förstår företagets behov, mål och visioner, få tips och förslag. (Många tror att de sparar pengar genom att själv utföra hela jobbet, tyvärr så missar man en hel del både i funktion och design).

– Använd fantasin och våga dramatisera miljön.