Peter Settman: ”Våga vara personlig”
25 Nov 2013 kl: 00:00

Peter Settman: ”Våga vara personlig”

Peter Settman har varit en del av underhållningsbranschen länge nu. För 24 år sedan drog han igång Baluba och företaget hann byggas upp till en kraft att räknas med inom svensk underhållningsindustri innan han sålde 2010. Peter Settman jobbar fortfarande kvar men nu som kreativ chef. I de gigantiska lokalerna i Vin och Sprits gamla lokaler vid Norra station i Stockholm berättar han om den typiska arbetsdagen. Eller snarare, avsaknaden av en.

 

– Mitt jobb är väldigt varierat. Det kan handla om ett rent hittepåmöte där vi sitter och kreerar nya tv-program eller så kan det vara införsäljning av ett event.

 

Settman är en av ungefär 30 fast anställda på Baluba. Totalt uppskattar han att runt 100 personer rör sig i lokalerna för att jobba med produktioner som Partaj och Café Bärs.

 

– Jag kan nog säga vad de flesta gör men jag är inte alls involverad i anställningsprocesserna, säger han, samtidigt som han visar runt bland kontorsplatser, sminkloger och kostymförråd.

 

 

Framgången har inte kommit gratis och Peter sticker inte under stol med att han kräver mycket av sig själv, men också av sin omgivning.

 

– Jag tycker om ordning och reda, hårt arbete och lust till att jobba. Gillar man inte det blir jag irriterad. Jag kunde vara mer hetlevrad förut, nu styr jag mer med glädje. Det är som med barn. Folk gör som chefen gör och inte som du säger. Om du vill att det ska vara rent och snyggt i köket då måste du själv också tömma diskmaskinen.

 

Samtidigt är han noga med att poängtera vikten av det medmänskliga.

 

– Som ledare så tycker jag att du ska visa att du tar dig tid att bry dig om människor. Våga vara personlig. Jag bryr mig om folk. Visst, vi är i en anställningsform men vi gör det tillsammans. Teamkänslan är viktig.

 

I vintras tog fyrabarnspappan föräldraledigt för första gången. Han och familjen åkte så långt bort som möjligt från Balubas kontor, till Australien.

 

– Jag blev väldigt glad över att jag upptäckte att jag kunde vara ledig och att jag inte är nidbilden av en entreprenör som blir stressad så fort jag ska vara med familjen. En annan sak som var väldigt skön var att firman funkade alldeles fantastiskt. När man har startat någonting och jobbat med det i alla år, och dessutom varit den som haft yttersta ansvaret, finns det något av en före- och efterkänsla. Den där ledigheten medförde att jag fick en ny syn på min roll och jag rekommenderar det till alla som inte varit föräldralediga.

 

Så vad tycker du är det viktigaste i dag, för en ledare?

– Att styra efter sina värderingar. Du som chef måste ha koll på din egen moraliska och etiska kompass.

 

PETER SETTMAN

ÅLDER: 44 år.

BOR: Stockholm.

GÖR: Kreativ chef på Baluba, programledare för ”Settman på plats”.

FAMILJ: Fru och fyra barn.

 

 

 

Läs också:

Nu försvinner cheferna – dags att ta över!

Så lyckas du som ung chef – 5 tips

Så blir du chef för första gången – 4 tips