4 Apr 2013 kl: 00:00

Personlig i cv:t – så lyckas du

När du sitter och slipar på ditt cv ska du förstås fokusera på dig själv, men det finns gränser. Rekryteraren struntar i om du spelar badminton på just torsdagar. Å andra sidan blir ett helt opersonligt cv trist och alltför lätt att blanda ihop med andra. Här är några sätt att ge en personlig touch utan att bli pinsamt familjär.

 

Visa vem du är

Personlig integritet i all ära, men du behöver inte låtsas att du bara lever för att arbeta. Är du engagerad på din fritid signalerar det att du är en aktiv person och gillar att både ta ansvar och samarbeta med andra.

− En rekryterare bryr sig om att du har ett liv utanför jobbet också. Det visar vem du är som helhet, säger coachen Paulina J. Gustafsson på Antenn Consulting AB.

 

Håll dig kort

Passa dig för att vara för långrandig. Nämn bara kort vad du sysselsätter dig med på fritiden. Antingen långt ner i ditt personliga brev, eller under en egen rubrik längst ner i ditt cv.

 

Var relevant

Däremot bör du ta upp förtroendeuppdrag i föreningar och eventuella ledaruppdrag. Tränar du så nämn det, generellt sett är det positivt. Förmågan att jobba effektivt i grupp värderas allt högre i arbetslivet. Personliga intressen som visar att du är socialt kompetent (lagsporter, ledaruppdrag, gruppaktiviteter) är alltså mer relevanta för ditt cv än att du samlar på rumänska gosedjur.

 

Håll familjen utanför

Under en intervju är det normalt att samtalet glider över på dina familjeförhållanden, men på ett cv i en första kontakt blir sådant alldeles för privat.

− Vill du absolut skriva att du har familj så gör det. Men räkna inte upp barnen och vad sambon jobbar med, och så vidare. De ska bedöma dig efter din kompetens, inte din sociala status, säger Paulina J. Gustafsson.

 

Det personliga är sekundärt

Glöm aldrig att det är dina arbetsrelaterade meriter som är det viktiga på cv:t. Personlig info är en trevlig bonus, men gör den inte till ett huvudnummer.

− Generellt så skriver man väldigt lite i dag i sitt cv om sitt privatliv. Som regel håller man sig till sin yrkesroll och har bara med någon enstaka punkt om till exempel sin status, säger Kicki Andersson på CVfabriken i Stockholm.

 

 

Läs mer:

 

Nöj dig inte med ett CV som har skrivits för att passa alla jobb − och därför inte passar något. Öka dina chanser att få komma på intervju genom att skräddarsy ditt CV för varje ansökan. Så här gör du.

 

Att sticka ut från mängden känns som ett måste för att rekryterare ska lägga märke till ditt CV. Men att bli alltför kreativ kan ge en enkelbiljett ner i papperskorgen. Så här undviker du blindskären.