1 Sep 2010 kl: 00:00

”Personer som brinner för att göra världen bättre inspirerar”

Hoppa till:
Katja Wulff
Klara Adolphson
Linda Backman
Ludvig Lindström
Patricia Rawecka

 

Katja Wulff, 29, författare
till en kreativ kokbok om hur
man kokar mat i en kaffebryggare

Vilka personer inspirerar dig och varför?
− Min killes farmor, hon är cool. Den söta gamla tantan tyckte det verkade så roligt med kaffekokarmatlagning att hon själv gjorde ett recept på sin kaffekokare som hon tipsade mig om sen. Hon är faktiskt den enda som tipsat mig om ett riktigt kaffekokartillagat recept. Jag hoppas jag är lika knäpp och glad när jag är en farmor.

Vad har varit din största utmaning det senaste året?
− Om jag ska hålla mig inom ämnet just så är det kanske när jag skulle laga en trerätters kaffekokarlagad middag på 45 minuter i Robert Aschbergs program. Bara en rätt tar vanligtvis tre, fyra timmar att få klart. Men jag hann!

Vad har du för planer för 2011?
− Jag ska se till att boken Kaffekokarkokboken blir klar men utöver det har jag inte så många planer tror jag. Blir stressad av planering så brukar strunta i det, det löser sig ändå. Jag ska i alla fall puttra på som vanligt i kaffekokaren och förhoppningsvis kommer det fortsätta att dyka upp många galna idéer och upptåg på vägen.

Vad är det uppstickigaste du gjort det senaste året?
− Förutom att laga mat i kaffekokaren har jag ett annat stort intresse − att göra figurer av ballonger. Så började blogga om det med på Ballongkatten.se. Önska gärna en ballongfigur där!


Klara Adolphson, 35, ledarskapskonsult, aktuell med boken Chef kan du
vara själv!

Vilka personer inspirerar dig och varför?
Jag går igång på Gudrun Schyman, Mad Men och alla kvinnorna på vår lista över Framtidens kvinnliga ledare. Gemensamma nämnaren här är ledarskap och jämställdhet, mina favoritämnen.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
Helt klart att skriva och ge ut min bok Chef kan du vara själv! Att försöka beskriva icke-linjära processer i bokform är svårt eftersom bokformatet i sig är linjärt. Det var en stor utmaning att strunta i alla förväntningar och normer och bara göra min egen grej.

Vad har du för planer för 2011?
− Jag ska bara göra roliga saker. Det är mitt mål. Bland annat ska jag dra igång två ledarskapsutbildningar och fira att listan Framtidens kvinnliga ledare fyller fem år den 12 maj. Sen ska jag ha massor av tid till reflektion. Bara sitta och glo. På arbetstid.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
− När jag tog kvoteringsdebatten i tv4:s morgonsoffa mot Nyamko Sabuni i somras. Att debattera i direktsänd tv är tufft, att göra det mot en minister är ännu tuffare och att göra det i ämnet könskvotering till börsbolagens styrelser är supertufft.


Linda Backman, 24, debattör och en
av hjärnorna bakom Psykologifabriken

Vilken personer inspirerar dig och varför?
− John Airaksinen, vd på Psykologifabriken, för att han aldrig tycker att någonting är omöjligt och för att han aldrig skulle få för sig att engagera sig i något som inte är helt nytt, världsomvälvande och sjukt viktigt för mänskligheten. Liv Strömqvist för att hon är världens smartaste serietecknare. Varje seriestripp orsakar svårartade skrattanfall, men slutar med eftertänksamhet. Per Hagman för att han är en äkta nihilist men ser skönhet överallt, hans penna är full av nerv. Fredrik Strage för hans enorma luststyrda nyfikenhet och förmåga att berätta precis exakt vad som helst så att man nästan bara dör av läslust.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
− Att lära mig säga nej till uppdrag som verkar helt fantastiska på grund av prioriteringar!

Vad har du för planer för 2011?
− Jag ska läsa färdigt sista året på psykologprogrammet på Stockholms universitet och arbeta med Psykologifabriken. Vi har börjat nosa på den internationella arenan!

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
Jag har tillsammans med Psykologifabriken vågat mig på att sammanföra psykologin med helt nya branscher! Vi har förmedlat psykologisk kunskap och tillämpningar som artiklar, föreläsningar och programidéer till aktörer som Prime, Åkestam-Holst, Svt, Natur & kultur, Acne film, Svd, Dn och många fler. Ett exempel på den här verksamheten är facebookapplikationen Connected som vi gjort i samarbete med Natur & kultur som ett steg i marknadsföringen av boken med samma namn.

Ludvig Lindström, 35, ordförande i Charity international, djurrättsaktivist och förra året utnämnd till Europas sexigaste vegetarian

Vilka personer inspirerar dig och varför?
Personer som brinner för att göra världen till en bättre plats att leva på inspirerar. Jag behöver bara gå till personer inom organisationen jag själv är verksam i, Charity international, för att hitta en mängd inspiratörer och världsförbättrare.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
Att på allvar få in lyckoforskningen i svensk politik så att vi på en vetenskaplig grund kan skapa bra förutsättningar för ett lyckligare samhälle och en lyckligare värld. Många politiker har varit överraskande positiva och det har till och med motionerats om ökad lycka som politiskt mål i riksdagen. 

Vad har du för planer för 2011?
Under 2011 kommer vi att expandera organisationen till England. Vi ligger redan i startgroparna och har etablerat kontakter med både politiker i parlamentet och med lokala personer som ska leda verksamheten där.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
I samband med Charity internationals deltagande under Almedalsveckan på Gotland förde jag diskussioner med företrädare för Alliansen samt de rödgröna partiledarna om vikten av att få in lyckoforskningen i politiken. De fick även ta del av vår nysläppta rapport som baserat på den senaste lyckoforskningen innehåller konkreta politiska förslag för att höja välbefinnandet i Sverige och globalt.

Patricia Rawecka, 25, ingenjör &
entreprenör bakom nystartade företaget
Gro som gör ekologiska leksaker som lär barn om miljö hållbarhet


Vilka personer inspirerar dig och varför?
Mina föräldrar är grymt inspirerande människor! De kommer från Polen och var Melleruds första invandrare. Då kunde de varken språket eller kulturen. Idag driver de ett tre bolag, mamma är styrelseordförande för ett stort byggföretag och pappa är entreprenören som ständigt söker nya möjligheter. De har aldrig sett hinder utan bara kört sin grej rakt av.

Vad har varit din största utmaning senaste året?
Att kommunicera min idé och mina produkters alla värden. Det är både en för- och nackdel att vara först inom ett område. Pedagogiska leksaker inom miljö och hållbarhet finns i stort sett inte. Det är dessutom svårt att kommunicera de mervärden och funktioner som mina produkter bär, då leksaker idag oftast bara är det man direkt kan se.

Vad har du för planer för 2011?
Att bredda Gros sortiment med brädspel, digitala spel och så vidare. Dessutom kommer vi jobba vidare med marknadsföringen och med att hitta utländska agenter.

Vad är det uppstickigaste du har gjort senaste året?
Jag hade chansen att ge mina första produktidéer till ett stort företag, men valde att avstå. Jag hade en vision med ett helhetsperspektiv och tänkte inte riskera att fröt till något jag kände kunde bli något stort, skulle sättas i fel sammanhang och rinna ut i sanden.