22 Nov 2010 kl: 00:00

Personal sökes! Nu ökar jobben

Platsannonserna ökar kraftigt i hela Sverige och inom alla yrkeskategorier både senaste månaden och med hela 36 procent sedan samma period förra året. Det visar senaste Monster Employment Index,  som varje månad analyserar platsannonseringen online. 
− Rekryteringsbehovet är fortsatt stort för flera personalintensiva branscher både i oktober och sett över ett år. Det är glada besked när 2010 närmar sig sitt slut, kommenterar Carl Silverstolpe, managing director på Monster Scandinavia.

Störst ökning av jobbannonser sedan september står forskning och utveckling för, medan efterlysningar för hantverkare ökat mest sedan förra året − med över 70 procent. Även IT-branschen och teknikbranschen ökade kraftigt sedan förra månaden och har mer än fördubblat antalet platsannonser jämfört med förra året. Däremot står branscher som till stor del är skattefinansierade, som utbildning, offentlig sektor och försvar, kvar på nästan samma nivå.

Även för bemaningsföretagen ökar jobben. Efterfrågan på arbetskraft ökade för nära 80 procent av dem under tredje kvartalet i år och nästan 90 procent av dem tror att efterfrågan kommer att öka ytterligare under resten av året − inte ett enda räknar med att efterfrågan kommer att minska. Det visar den senaste Bemanningsindikatorn som utförs kvartalsvis av  branschorganisationen Bemanningsföretagen.

Förväntningarna på utvecklingen under fjärde kvartalet är de högsta sedan undersökningen startade 2003. Även förbunsdirektör Henrik Bäckström ser en positivt framtid:
− Efterfrågan är stor och kommer att öka. Bland annat på skickliga yrkesarbetare inom industrin, it-utvecklare, verkstadsingenjörer, redovisningsekonomer, sjuksköterskor och säljare, säger han.

Det gäller dock att vara förberedd. Nio av tio bemanningsföretag planerar visserligen att rekrytera innan jul. Men en fjärdedel av företagen anger brist på rätt arbetskraft som främsta hindret för att anställa.
− Den som är arbetslös måste ha rätt utbildning. Ett sätt att få jobb är att komplettera sin CV med andra färdigheter utöver den formella utbildning man har, tipsar Bemanningsföretagens branschanalytiker Christina Ekdahl.