1 Mar 2008 kl: 00:00

Passion på kontor

Unga akademiker tillbringar mer tid på sina arbeten än någon annanstans. Därför är det inte förvånande att hälften av alla anställda, enligt flera undersökningar, har haft en romans med en kollega.

 

Arbetsgivarna är sällan positivt inställda, även om få har en policy mot förhållanden på jobbet. Både på MTG och Systembolaget har man dock gått ett steg längre, där kräver man förflyttning av anställda som inleder en romans.

 

Här är fem tips för dig som både älskar ditt jobb och en kollega:

 

 

1. Ha en plan om det skulle ta slut

Tänk alltid på vilka konsekvenser ett eventuellt förhållande kan få – innan du inleder det. Fundera på om du verkligen skulle kunna fortsätta ha ett professionellt förhållande med personen om romansen tar slut. Det är svårare än man tror att vara yrkesmässig mot en kollega som du blivit sårad av.

 

 

2. Dejta aldrig över- eller underställda

Att gå ut med sin chef eller en underställ slutar sällan väl. Som chef har du ansvar för att utvärdera de anställda och ta beslut om befordring eller löneförhöjning. Oavsett vad grunden för dina beslut är kommer de andra anställda misstänka att du favoriserar din partner. Som underordnad hamnar du i dubbel beroendeställning av din chef om du inleder ett förhållande med honom eller henne.

 

3. Håll ert förhållande för er själva

När man är nykär vill man ofta berätta för hela världen om sitt förhållande. Gör inte det! Även om det är svårt att hålla ert förhållande hemligt, så är det bäst om ni väntar några månader med att gå ut offentligt. På så sätt hinner ni avgöra om förhållande är baserat på varaktig kärlek eller tillfälliga lustar.

 

 

4. Undvik elektroniska kärleksbrev

Mejl är ett riskabelt kommunikationsmedel, hur ofta har du inte tryckt på fel knapp och råkat skicka ett massmejl till alla på kontoret? Dessutom bör du vara medveten om att chefer och dataansvariga ofta har insyn i de anställdas mejl.

 

 

5. Var redo att byta arbetsplats

Ha i åtanke att en av er kanske måste byta avdelning eller arbetsplats om ni skulle bli ett etablerat kärlekspar. Huruvida ni båda kan jobba kvar eller inte beror på företagets policy och era chefers och kollegors reaktioner.